|
Пита са јабукама |
Питу са јабукама сам увек правила отприлике. Изрендане јабуке помешам са шећером, мало цимета и мало гриза, евентуално додам врло мало сецканих ораха или сувог грожђа (одавно престала јер га деца не воле). Коре мало науљим пре наношења фила. Некад само слажем једну на другу, а понекад уролам. И како-кад. Некад буде "дај још једно парче", некад "па и није нешто".
За Бадње вече увек правим посну слану питу (празилук или купус), али ове године сам желела слатку. Имала сам 2 кг неких италијанских "
Гала" јабука па рекох да их искористим кад их већ сви укућани данима заобилазе. Али, за Бадње вече пита не може да буде "онако". Мора да буде сласна. А знам да су Мајини рецепти не само увек прецизни и до у детаљ објашњени, већ и проверено укусни.
И, какви су наши утисци? Без да претерам, слободно могу да кажем да је сваки залогај био као парченце раја. У правом смислу речи "љубав на први залогај", а онда и на сваки следећи. Од сад, питу са јабукама правим само овако.
Ја ћу овде дати основни рецепт, а за сва детаљна објашњења правац код
Маје.
|
Пита са јабукама за Бадње вече |
Потребно је:
- паковање куповних кора за питу
- 1,5 - 2 кг јабука
- шећер
- цимет
- гриз
- уље
- вода
|
Пита са јабукама |
Припрема:
- Избројати коре и поделити их на четири дела.
- Јабуке опрати, ољуштити и изрендати. Оцедити сок који пусте и суви део измерити па и њега поделити на четири дела.
- Прву кору из првог дела попрскати уљем, па кухињском четкицом овлаш умеченом у воду размазати по целој кори. Посути кашиком шећера. Поновити са свим корама до последње у низу. (У мом случају је то било 4 коре)
- На трећину последње коре (тј. пета кора) нанети четвртину изренданих јабука. Преко јабука сипати 2 кашике уља, 2 кашике шећера, 1 кашичицу гриза и 1/2 кашичице цимета. Увити у ролну и пребацити на плех обложен папиром за печење.
- Поступак поновити још три пута. Све коре у плеху премазати мешавином воде и уља.
- Питу пећи на нижем нивоу у рерни претходно загрејаној на 180-200°Ц неких 40-ак минута тј. док пита лепо не порумени.
- Печену питу извадити из рерне, покрити чистом крпом и оставити да се охлади. Охлађену питу исећи на парчиће жељене величине и пред служење свако парче додатно посути шећером у праху.
|
Пита са јабукама |
Напомене:
Количина јабука и сока који ће пустити зависи и од врсте коју ћете користити. Биће вам потребно најмање 1,5 кг јабука. Ја сам искористила 2 кг (то је мера пре чишћења и рендања), али су пустиле 600 мл сока па је суве, рендане масе било свега 840 г тј. 210 г јабука по ролни пите. То је било сасвим довољно да пита буде пуна и сочна иако је то нешто мања количина него што се помиње у Мајином рецепту. Напомињем да су турске коре које овде купујем и користим, нешто мањих димензија него коре које сам куповала у Београду тако да би више фила било заиста превише. И овако су коре једва издржале пребацивање до плеха 😊
По мом искуству, сос од ваниле који Маја препоручује уз ову питу би био вишак. Да појасним. Сос од ваниле се фантастично слаже уз пите од јабука (и другог воћа) али ако су мало сувље. Међутим, ова пита је сама по себи толико сочна, слатка и богата укусом да је додатни сос непотребан. То не значи да не треба да пробате и тако ако имате прилике. Јер, ово је само моје мишљење, а о укусима не треба расправљати, зар не? 😉
|
Пита са јабукама |
Нема коментара:
Постави коментар