петак, 05. јануар 2018.

КАРАМЕЛ МЛЕКО

Почело моје млађе дете да кашље прехјуче. Ништа страшно. У току дана пио чајеве и смирио се кашаљ. Али синоћ, пре спавања, како легне, тако почне да кашље и никако да се смири. Уморило ми се већ дете, а кашаљ мучи.  И шта ћу, сетим се млека које ми је мама спремала кад сам као дете имала проблем са изиритираним грлом. Такозвано карамел млеко. Или, како га је звала моја покојна бака "згорено млеко". Ако би га прелили водом онда је то био "шербет". Чујем да неки и млеко и воду спремљену са карамелисаним шећером зову шербет, али мени је шербет кад је спремљено са водом, а карамел млеко са млеком, наравно. И тако, пила јесам, давно, али никада и правила. Зачиним ја синоћ припрему причом, а деца много воле приче из времена кад су им родитељи били мали. Одвучем му пажњу. Кашаљ му се полако смирио док је млеко било готово, а кад га је у кревету још и попио топлог, умирио се скроз, слатко утонуо у сан и мирно спавао целе ноћи. Јутрос је сам тражио да му направим опет.

Карамел млеко

Потребно је:
 • 2 кашике кристал шећера
 • око 2 дл млека 
Припрема:
 1. У лончић или шерпицу сипајте шећер.
 2. Ставите  на загрејану плотну шпорета и останите поред, пратећи шта се дешава.
 3. Како се шећер буде загревао, почеће да мења боју од беле ка тамнијој. Како се боја буде мењала, шећер ће пустити течност, правећи житку масу. 
 4. Смањите температуру. 
 5. Чим приметите да шећер почиње да румени, склоните шерпицу са плотне и одмах додајте млеко. Чуће се карактеристичан пшшшш звук и шећер ће се карамелисати.
 6. Вратите млеко на плотну, појачајте температуру, и мешајте док се карамел не раствори у млеку и млеко добије боју сличну белој кафи.
 7. Кад млеко проври готово је. Преспите га у одговарајућу шољу.
 8. Сачекајте да се прохлади и попијте док је још топло.

Карамел млеко
Савети:
 • Најбоље је ништа не додавати у карамел млеко.
 • Немојте га користити уколико имате високу температуру. 
 • Ако вам се овај укус допада, можете га користити и кад нисте болесни.
 • Будите пажљиви да вам шећер не прегори јер неуспео, загорео може само да изазове мучнину, а не и да помогне.

Карамел млеко

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...