недеља, 13. децембар 2015.

ШВЕДСКЕ РОЛНИЦЕ СА ШАФРАНОМ (Lussekatter)

Ролнице са шафраном - lussekatter
Прослава "Луције" представља једну од најистакнутијих културних традиција у Шведској, Луција је древна митска фигура са улогом носиоца светлости у тамним шведским зимама. Обележава се 13. децембра.  Да би вам било јасније о чему се ради можете погледати овај кратки видео, зачињен са мало хумора.


На овај дан, традиционално се служе ролнице са шафраном тј. "Луцијине ролнице" (Lussebullar)  можда још познатије као "Луцијине мачке" (Lussekatter).
За припрему овог као злато жутог и небески меканог слатког пецива, потребно је припремити:
 • 1 гр шафрана (да, један грам, не фали нула)
 • 50 гр квасца
 • 200 гр шећера
 • 300 мл млека
 • 1 јаје
 • 150-200 грама маслаца
 • 1 кашичица соли
 • 750 гр меког брашна
 • 100 гр сувог грожђа
И још за глазуру:
 • 1 јаје
 • 2 кашике воде
Ролнице са шафраном - lussekatter
Припрема:
 1. Шећер и шафран спојити и уситнити у авану. Оне домаћице које мисле унапред, могу капнути и мало коњака и оставити да тако одстоји неколико дана пре употребе. (Ако немате аван, једноставно сједините шећер и шафран или растопите шафран у мало млека узетог од дате количине, непосредно пре припреме пецива) 
 2. Загрејати млеко и растопити путер.
 3. Квасац измрвити у чинију и прелити га са неколико кашика топлог млека.
 4. Сјединимо све састојке, осим сувог грожђа, и месимо тесто 10-ак минута.
 5. Лагано умешамо већину сувог грожђа (одвојимо 50-ак зрна), покријемо тесто и оставимо 30 минута да ферментише на собној температури.
 6. Тесто поделимо на 25 комада (ја сам имала 26) и уроламо сваки део у облику ваљка дужине 10-ак сантиметара. Поређамо их на плех (подмазан или са папиром за печење), покријемо и оставимо да се одморе још 10-ак минута.
 7. Затим сваки ваљак истањимо док не постану дупло дужи и онда их роламо у супротним смеровима да би се добио облик латиничног слова С (S), али у огледалу. 
 8. Следећи корак подразумева стављање по једног зрна сувог грожђа у сваки завијутак, тј. 2 зрна по једној "мачкици", али ја сам то прескочила јер моја деца не воле кад има много сувог грожђа. Додуше, могу се само ставити и та два зрна одозго, а прескочити она у тесту, али ја их волим па правимо компромис :) 
 9. Опет их покријемо и оставимо још 90 минута (или док не нарасту двоструко) и печемо их у рерни загрејаној на 200-220 степени свега 5 минута. Тачније овај корак морате прилагодити свој рерни и непрекидно их пазите. Можете загрејати рерну на 220 степени, ставити "лусекатер", смањити температуру на 200 степени, проверити после 5 минута и по потреби допећи још свега 2-3 минута. Моје су рецимо на петом минуту деловале потпуно "живо", а свега 2 минута касније су биле скроз печене. 
 10. Глазура се прави од умућеног јајета са 2 кашике воде и наноси се после печења. Значи само се четкицом премажу "лусекатер" и оставе да се охладе. Мени се не допада идеја премазивањем живим јајетом па сам то једноставно прескочила.  
Ролнице са шафраном - lussekatter
Коњић кога можете видети као дезен на овој шољи и тањирићу је такозвани "Дала коњ".

Дала коњ или Далекарлијски коњ (шведски: dalahäst) је дрвени украсни коњ из Шведске. Један је од најчешћих симбола Шведске, а посебно традиционалне шведске сељачке културе. Карактеристичан је за шведску покрајину Даларну. Традиционално је осликан црвеном бојом са белим и плавим узорцима. У новије време, јавља се и у другим бојама. Дала коњ производи се од 1623. године као нуспроизвод у производњи намештаја и служи као украсна играчка у домовима. Представљао је Шведску на ЕКСПО-у у Паризу 1937. и на Светској изложби у Њујорку 1939. и од тада је симбол земље, па се почео производити у већим количинама. Три метра висока скулптура дала коња била је тада изложена у Њујорку. Највећа таква скулптура на свету налази се у општини Авеста у Шведској. Висока је 13 метара и тешка је 67 тона.

Дала коњ

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...