четвртак, 24. децембар 2015.

ХЛЕБ НА СТАРИНСКИ НАЧИН

Најлепше је кад ујутру кућа замирише на домаћи хлеб. Ако сте раноранилац неће вам бити тешко да хлеб буде спреман за доручак. Искрено, ја то могу само за ове зимске празнике. Није ми тешко да устанем пре зоре и умесим погачу за Божић на пример. Признајем да иначе јесте. Али не само што је љубав ка домаћем хлебу велика, већ је неоспорно и здравији од куповног. Па макар га и само од белог брашна правили, знате да нисте додали којекакве адитиве. Макар то. А нарочито ако употребите неко од још хранљивијих врста брашна. Е зато што волимо и мирис и укус домаћег хлеба, а мрско нам је да тако рано устајемо свако јутро, купили смо "мини пекару" и сад полако испробавамо њене могућности. Дивна стварчица. Увече, пре спавања само убацим одмерене састојке у њу, изаберем жељени програм и наравно одложени старт и ујутру нас чека свеж хлеб. Јутрос смо испробали хлеб на старински начин, а припремљен на савремен начин. 😊

Хлеб на старински начин - печен на савремен начин
За хлеб од 1 кг тежине потребно је: 
  • 450 мл воде
  • 2 кашичице соли
  • 650 г белог брашна
  • 50 г ражаног брашна
  • 3/4 кашичице сувог квасца
Састојци се у посуду за хлеб у апарату додају датим редоследом. Бирамо програм 5, тежину хлеба (могуће је направити хлеб и од 750 г и 1500 г) и ниво запечености корице (средњи). По потреби програмирамо време почетка и притиснемо дугме on/off и то је то.
На крају програма искључимо апарат,  извадимо посуду са хлебом из апарата, оставимо је неких 15 минута на жици да се прохлади и онда извадимо хлеб. 

Хлеб на старински начин - печен на савремен начин

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...