Потребно је:
- 400 g млевеног меса
- 7 јаја
- чаша киселог млека
- кришка (парче) бајатог хлеба
- першун
- 3 средње главице црног лука
- 2-3 чена белог лука
- мешавина зачина, со, бибер
- мало млека
- брашно
- уље
- 100 ml воде
Припрема:
- Од млевеног меса, једног јајета, хлеба (који је претходно потопљен у млеко и оцеђен), на ситно исецканог белог и црног лука (пола главице), першуна и зачина правити ћуфте и сваку уваљати у брашно.
- На дно тепсије распоредити црни лук исецкан на ребарца (2,5 главице), поређати ћуфте, сваку прелити са по мало уља, налити децилитар воде и ставити у загрејану рерну да се пеку.
- Кад су ћуфте готове, прелити их јајима размућеним са киселим млеком па вратити у рерну да се запече.
- Служити уз кромпир пире и зелену салату.
Запчене ћуфте са јајима |
За кромпир пире, очистити и опрати бели кромпир. Ако је крупан исећи га на мање комаде, а ако је ситнији онда само на половине. Кувати у посољеној води. Виљушком проверити када је скуван. Оцедити га, при чему пазимо да остане мало воде у којој се кромпир кувао. Испасирамо га заједно са том водом, а додамо и комадић маслаца и мало млека како би био мекши и сласнији.
Зелену салату добро оперемо, уклонимо тврде делове, а веће листове руком искидамо на ситније комаде. Ставимо у чинију и зачинимо са мало морске соли и уљем од коштица грожђа. Зелена салата по мом укусу! Ако желите да закиселите салату користите лимунов сок, а не сирће.
Нема коментара:
Постави коментар