Састојци:
- 8 јаја
- 150 г маслаца
- 100 г шећера
- 200 г пшеничног, оштрог брашна, Т-400
- 1 прашак за пециво
- 1 ванилин шећер
- 2 поморанџе, ољуштене и исечене на коцкице
- сок од 1 исцеђене поморанџе
- 1/2 кашике нарендане коре поморанџе
- шећер у праху
|
Сочан куглоф са поморанџама |
Пре него што почнете са прављењем куглофа на уму треба имати следећа правила:
- увек добро, пенасто умутите путер и шећер јер што пенастије умутите, то ће куглоф бити мекши;
- ако тесту додајете свеже воће или суво грожђе прво га уваљајте у брашно па га онда додајте тесту или га убаците накнадно, после 10-ак минута печења јер у супротном, воће се неће лепо распоредити по тесту већ ће се наталожити на дну;
- куглоф треба пећи на температури између 180 и 220 степени целзијуса; у супротном тесто ће се доста подићи и може чак исцурети из калупа;
- уколико немате силиконки калуп за куглоф већ обичан, добро га премажите путером и поспите брашном па га на неколико минута ставите у фрижидер јер ћете једино тако бити сигутни да вам се тесто неће залепити за калуп.
|
Сочан куглоф са поморанџама |
Припрема:
- Одвојити жуманца од беланаца.
- Беланца миксером умутите у чврст снег.
- Маслац омекшао на собној температури добро умутите кашиком, а кад је довољно "пенаст" додајте му шећер и мутите даље све док се шећер у потпуности не сједини са маслацем.
- Жицом за мућење умутите жуманца, кору и сок од поморанџе и ванилин шећер.
- Лагано помешајте са смесом од шећера и маслаца.
- Брашно помешајте са прашком за пециво па додајте смеси. Сједините.
- На крају, у смесу, кашику по кашику додајте чврсто улупан снег од беланаца.
- Коцкице поморанџе додајте по својој вољи или 10-ак минута после печења или ако сте их уваљали у брашно, непосредно пре сипања у калуп.
- Смесу излијте у припремљен калуп и пеците куглоф на 180 степени док не добије лепу боју, а чачкалицом проверите да ли му је и унутрашњост печена па га по потреби још кратко допеците.
- Готов куглоф расхладите па га извадите из клупа и поспите шећером у праху.
|
Сочан куглоф са поморанџама |
Напомена: колико ће куглоф бити сладак зависи од самих поморанџи, тако да их пробајте пре него што их употребите. Немојте да одличан колач упропастите због једне киселе поморанџе :)
Нема коментара:
Постави коментар