Торта са шафраном и маком // Glutenfri Saffran- och Vallmotårta |
- за кору:
- 250 g брашна од бадема (5,5 dl)
- 2 кашике кукурузног брашна (фино млевеног)
- 3 кашике мака
- прстохват соли
- 250 g путера (собне температуре)
- 2 dl кристал шећера
- 6 јаја + 1 кашика млека (благо умућених виљушком)
- 1 кашика ароме шафрана (Dr.Oetker)
- корица 1 поморанџе
- за глазуру:
- 150 g путера (собне температуре)
- 200 g крем сира (собне температуре)
- 5 dl шећера у праху
- прстохват соли
- 1 штапић ваниле (или бурбон ванилин шећер)
- по жељи, за декорацију:
- шећерне перлице и звездице
- листићи бадема
Најбоље је да за печење лкора користите плех коме се скидају странице. Уколико користите плех пречника 15-18 цм испеците три коре, а ако користите плех величине 24-26 цм онда је боље да смесу поделите на два дела. Коре неће нарасти. Ја сам испекла две коре. Коре се пеку 35-40 минута у рерни претходно загрејаној на 175 степени.
Помешајте брашно од бадема, кукурузно брашно, мак и со у једној чинији и оставите са стране.
Миксером умутите путер и шећер да смеса постане кремаста и бела.
Постепено додајте благо умућена јаја, непрекидно мутећи миксером малом брзином.
Додајте арому шафрана и корицу поморанџе.
Постепено додајте и суве састојке и све сједините мешајући спатулом.
Постепено додајте и суве састојке и све сједините мешајући спатулом.
Одабране плехове обложите папиром за печење и равномерно поделите смесу. Испеците коре.
Печене коре оставите да се прохладе у плеху пре него што скинете обруч и склоните дно. Нека се добро охладе пре наношења фила.
Расеците штапић ваниле по средини и ножем скините зрна па их додајте у чинију са путером, шећером и крем сиром. Све сједините миксером. Штапић ваниле можете заменити и ванилин шећером, али ако желите јачу арому онда је боље да искористите бурбон ванилин шећер.
Фил нанети на обе (тј. све три) коре па их сложити једну на другу. Фил треба нанети и око торте, а површину по жељи украсити шећерним перлицама или листићима бадема.
Торта са шафраном и маком // Glutenfri Saffran- och Vallmotårta |
Tårtbottnar:
250 g mandelmjöl (5,5 dl)
2 msk majsmjöl
3 msk vallmofrö
1 krm salt
250 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
6 st ägg + 1 msk mjölk, lätt uppvisat med gaffel
1 msk Saffransarom
skalet från 1 apelsin
Cream Cheese frosting:
150 g smör, rumstempererat
200 g philadelphiaost, rumstempererat
5 dl florsocker
1 krm salt
1 st vaniljstång
Till dekoration:
Sockerpärlor / stjärnor eller
Mandelspån
Gör så här:
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av tre små runda (15-18 cm) eller, för en tvåvåningstårta, två (24-26 cm) teflonformar med bakplåtspapper. Blanda samman mandelmjöl, majsmjöl, vallmofrö och salt i en bunke och ställ åt sidan. Vispa smör och socker vit och krämig med elvisp. Tillsätt de uppvisade äggen, lite i taget, under fortsatt vispning på låg hastighet. Vänd försiktigt ned saffransarom och apelsinskal i äggsmeten med hjälp av en slickepott. Vänd till sist ned mjölblandningen och fördela smeten jämnt i de tre bakformarna. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Låt svalna något och tag sedan ut kakorna ur formarna och låt dem svalna helt på galler.
Frosting: Skär ett snitt i vaniljstången med en liten kniv och skrapa ur fröna. Vispa alla ingredienser till frostingen luftig och krämig med elvisp.
Montera ihop kakan genom att bre ett tunt lager frosting mellan bottnarna och sedan täcka hela kakan med frosting. Dekorera med sockerpärlor/stjärnor eller/or mandelspån.
Нема коментара:
Постави коментар