Прошлог викенда мом супругу је био рођендан. Јубиларни. Округла цифра. Не славимо рођендане у правом слмислу речи, али увек их обележимо макар тортом. Како сам услед пресељења, ове године прескочила и свој јубиларни рођендан, тј. није обележен ни на који начин, супругова жеља је била да и његов прође незапажено. Жељу сам му испунила, али је зато добио домаће кифлице за рођендански доручак.
Брзе кифлице |
Од кад смо у Шведској, викендом за доручак, заправо обично суботом, имамо куповне крофне. У овом малом месту (не знам за веће градове), не постоје пекаре као код нас у Србији. Пециво се купује у супермаркетима. И леп је избор, мада не тако богат као код нас. Али сво пециво је слатко. Крофне са разним преливима и пуњењима, мафини, чак су и кроасани слатки. Занимљиво је и лепо док се све не испроба, али досади толико слатких укуса па макар и једном недељно. За промену, прошле суботе, домаће кифлице. Теглица џема на сликама је само ради декорације и уклоњена је са стола одмах после позирања. Нееее, нисмо јели слатко!
Брзе кифлице |
- 600 г глатког брашна
- кесица прашка за пециво
- кафена кашичица соли
- 100 мл уља
- 200 г киселе павлаке
- кесица сувог квасца
- 200 мл топлог млека
Поступак:
- Од датих састојака замесити тесто. Кад се ради са сувим квасцем ја га обично сипам директно у брашно, мада може и да се размути у топлом млеку. Правила сам на оба начина и нема неке разлике. Сматрам да је и овај прашак за пециво вишак јер има квасца у тесту, али као и увек преносим рецепт у оригиналу, како га и ја имам.
- Умешено тесто не треба да нараста. Одмах га оклагијом разваљајте у круг и сеците троуглове од којих ћете мотати кифлице.
- Ако желите мање кифлице по величини, а више по укупном броју, тесто поделите на неколико лоптица па њих разваљајте у кругове и даљи поступак је исти.
- Поређајте кифлице у плех. Подмазан или са папиром за печење.
- Кифлице премажите умућеним јајетом.
- Укључите рерну на 180-200 степени.
- Док се рерна загрева, кифлице се "одмарају".
- Испећи кифлице. Биће потребно 20-ак минута. Обавезно проверите после 15' печења.
Брзе кифлице |
Нема коментара:
Постави коментар