Пиле на конзерви пива |
За пилетину припремљену на овај начин никада раније нисам чула, нити игде пробала. Случајно сам наишла на рецепт лутајући по интернету. Али, толико ми је било смешно и примамљиво у исто време да је испробано већ наредног дана. И лудо смо се забављали док смо навлачили пиле на конзерву пива, а и после. Деца су била у фазону: "Зомби пиле, спавасавај се ко може!" пре него што смо га ставили на печење :) После печења, уживали смо у савршеном укусу. Крцкава и сласна корица и мекана и сочна унутрашњост, чак и бело месо, што је мени посебан ниво одлично припремљене пилетине.
Пиле на конзерви пива - пре печења |
За овај неуобичајени специјалитет, који ће се, сигурно често налазити на нашем менију, биће вам потребно:
- 1 пиле (од 1,5 до 2 кг)
- 1 кашика соли
- 1 кашичица шећера
- 1 кашичица белог лука у праху
- 1 кашичица слатке зачинске паприке
- 1 кашичица љуте зачинске паприке
- 1 конзерва пива (0,5л)
Пиле на конзерви пива - исечено на комаде |
Со, шећер, бели лук у праху и слатку и љуту "алеву" паприку помешати у чинијици и добро утрљати по целом пилету. Оставити пиле на сат времена у фрижидер. Конзерву пива добро опрати, отворити па пола одсути у неку чашу и касније по жељи попити :) У одговарајућу тепсију ставити до пола пуну конзерву са пивом и на њу пажљиво навући пиле. Решетку за рерну спустити на најнижи ниво и убацити тепсију са "зомби" пилетом. Наравно, пре тога рерну треба загрејати на 200 степени и на тој температури, пиле пећи 10 минута. Снизити температуру на 180 степени и наставити са печењем неких сат и петнаест минута до сат и по. Тепсију са пилетом пажљиво извадити из рерне, оставити да се прохлади и још пажљивије скинути пиле са конзерве која ће бити врућа. Исећи пиле на жељене комаде и уживати у фантастичном укусу. Ако нисте љубитељ пива као ја, или из неког здравственог разлога не смете да конзумирате исто, не брините. Алкохол ће испарити, укус пива се неће осетити, али ће пиле бити толико сочно да верујем да ће и вама ово постати омиљени начин за спремање пилетине.
Пиле на конзерви пива - исечено и спремно за конзумирање |
Уф, и умало да заборавим! Рецепт сам нашла на блогу Кухиња запослене жене.
Mnogo mi je drago da ti se dopalo pilence - i meni se naročito dopala korica i belo meso, koje je nestvarno sočno. Pozdrav!
ОдговориИзбришиDopalo se svima :) Hvala tebi još jednom, za divan recept. Videla sam na tvom blogu još što-šta zanimljivo. Samo da nađem vremena za isprobavanje :)
Избриши