Ово тесто је врло захвално за обликовање на разне начине и за различита пуњења. У овој верзији назив је пужићи, зато што сам их тако обликовала, а остатак назива је... па управо су такви. 😇 Само нисам сигурна да ли су били бољи још увек топли, исто вече кад су и направљени или она два пужића која су преостала за сутра ујутру. Можда за нијансу ови хладни....
Пужићи меки као душа |
Тесто :
- 350 г брашна Т-500
- 1 кашичица соли
- 2 кашичице сувог квасца
- 2 кашике киселе павлаке
- 1 шољица уља
- 1 јаје
- 1 беланце
- топла вода - по потреби
Надев по жељи, као и код било које пите само у мањој количини:
- сир и јаја (и зеље или спанаћ)
- туњевина и кечап
- кечап, оригано, шунка, печурке...
Премаз:
- 1 жуманце
Припрема:
- Просејано брашно помешати са сољу и сувим квасцем па додати павлаку, уље, јаја и беланце. Постепено додавати топлу воду и умесити глатко тесто. Ја сам овог пута користила миксер са спиралним наставцима док је могло, а до краја сам умесила руком.
- Оставити на топлом да расте.
- Кад тесто нарасте, кратко га премесити и даљи поступак зависи од тога шта желите да направите.
- Ја сам га поделила на 10 једнаких лоптица, сваку растањила оклагијом и премазала мешавином оцеђене туњевине са кечапом.
- Затим сам тесто са надевом уролала па увила у спиралу тј. направила облик пужеве кућице.
- Може се цело тесто разваљати па премазати надевом и онда уролати. Такав ролат можемо сећи на комаде и онда их ређати у плех исеченом страном на горе.
- Пужиће сам поређала у плех са пек папиром и премазала умућеним жуманцетом.
- Оставити да се одмара док се рерна загрева.
- Рерну сам загрејала на температуру од 220 степени и тако су се пекли док нису благо поруменели, затим сам смањила температуру на 200 степени и пекли су се док нису добили фину златно-румену боју.
Пужићи меки као душа |
Iako su pužici ono bi sasvim brzo stigli u moja usta-bađ se vidi da su meki kao duša.
ОдговориИзбриши:))))
Избриши