четвртак, 31. јул 2025.

Ballerina tårta (Ноблица торта)

I juni bakade jag en Noblica tårta när vi firade en kollegas pensionering. Jag valde just den här tårtan eftersom den är stor, alltid uppskattas av gästerna och den är nötfri. Tårtor av den här typen är inte vanliga i Sverige, så flera kollegor var intresserade av att få receptet. Jag skriver äntligen en översättning av receptet till svenska. Originalrecept på serbiska kan du läsa på den här länken Ноблица торта. Tårtan heter Ballerina på svenska eftersom det är namnet på kexet jag har använt. Noblice finns inte att köpa här där jag bor, och Ballerina är mest lik dem.

Ingredienser:

  • 1,2 kg Ballerina kex
  • 1 l mjölk + ca 3 dl (till att doppa kexen i)
  • 400 g strösocker
  • 4 påsar vanilija puding
  • 375 g osaltat smör (mjuknat på rumstemperatur)
  • 100 g mjölkpulver
  • 200 g mjölkchoklad 
  • 3 påsar šlag (vispgräddepulver, säljs både på Willys och ICA)
Gör så här:
  1. Koka vaniljpuddingen i en liter mjölk med 400 g socker och låt svalna.
  2. Vispa smöret och blanda med den avsvalnade vaniljpuddingen.
  3. Dela smeten i två delar.
  4. Smält chokladen.
  5. Blanda mjölkpulvret i en del smeten och i den andra blanda den smälta mjölkchokladen.
  6. Dela Ballerina kexen i tre lika stora delar, alltså 400 g kex till varje del.
  7. Ta första delen och doppa varje kex i mjölk och lägg på en plat. Bred med chokladfyllning.
  8. Sedan doppa andra delen kex i mjölken och lägg dem på chokladfyllningen. Bred med vaniljfyllning.
  9. Lägg sedan resten av kexen, doppad i mjölken och låt tårtan stelna i kylskåpet över natten. Till sist dekorera med vispad šlag och ev. riven choklad eller chokladdroppar.
Tips:

    • Om så önskas kan utelämnas sista raden med kex. Minska i så fall mängden kex till 800 g.
    • Tårta kan vara glutenfri om du använder glutenfria kex (med fyllning) eftersom både vaniljpuddingen och šlag är glutenfria.



    Ballerina tårta - Noblica torta

    Нема коментара:

    Постави коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...