недеља, 17. новембар 2013.

ТОРТА ОД СИРА познатија као ЧИЗКЕЈК (Cheesecake)

Торта од сира - Cheesecake
Постоје бројни различити рецепти за колач од сира, са мањим или већим варијацијама. Ово је први који сам покушала да направим. Задовољна сам, али чини ми се да овде више доминира укус шлага него сира. Надам се да ће неки следећи, по другом рецепту, бити "сирастији". За оне који опет, не воле када се у колачу осети сир, овај рецепт је прави избор.

Торта од сира - Cheesecake
Кора:
  • 200 г млевеног кекса,
  • 125 г маслаца, 
  • 2-3 кашике млека
Фил: 
  • 300 г младог, несланог сира, 
  • 150 г шећера у праху, 
  • 250 г шлага у праху, 
  • 1 кесица желатина 
Прелив: 
  • 300 г смрзнутих вишања, 
  • 200 мл сока (који су пустиле вишње) и воде,
  • 4 кашике шећера, 
  • 1 кесица прелива за торте
Торта од сира - Cheesecake
Припрема:
  1. Млевени кекс, маслац и млеко сјединити у јединствену масу. Утиснути је на дно калупа коме се скидају странице пречника 25 цм. 
  2. Сир помешати са шећером у праху па му додати умућени шлаг и све сјединити.
  3. Желатин припремити по упутству на кесици (прелити водом, па кад набубри благо га загрејати да постане течан) па га додати у масу од сира и шлага.
  4. Све заједно сјединити и сипати преко коре од кекса. Ставити у фрижидер да се учврсти и охлади. (Ја сам га оставила преко ноћи, а ујутру сам само направила прелив. За то време, вишње су се лагано одмрзавале у фрижидеру.)
  5. Извадити калуп из фрижидера.
  6. Оцедити вишње па одмерити сок који су пустиле. Додати воде да укупно буде 200 мл течности. 
  7. Вишње ставити у одговарајућу шерпицу, прелити течношћу, додати шећер и кувати 10-ак минута, па склонити са шпорета.
  8. Прелив за торте растворити са 50 мл воде и онда додати у вишње. Сачекати да се прелив са вишњама прохлади, уз мешање, и кад почне да се желира (стеже) сипати га преко фила и вратити у фрижидер на неколико сати. 
  9. Пре скидања обруча, ножем проћи између обруча (калупа) и колача како би се колач равномерно одвојио. Сећи на парчиће и уживати у десерту после ручка. 
Торта од сира - Cheesecake

1 коментар:

  1. Cao gaga,
    Nisam uspela da nadjem kontakt e mail na tvojoj stranici ,a zelela bih nesto da te pitam.Ako imas malo vremena i volje javi se na :dubravkabelogrlic@gmail.com
    A ove kifklice..njami;)
    Lep pozdrav s sa Novog Zelanda
    Dubravka

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...