За припрему овог јаког, калоричног јела биће вам потребно 50-60 минута и још 30-ак минута за печење. Нахранићете 8 особа или имати ручак за два дана за четворочлану породицу.
Састојци:
- 2 већа плава патлиџана (око 1 кг)
- 2 главице црног лука
- 600 г млевене јунетине
- 50 г маслаца
- 2 пуне кашике брашна
- 5 дл млека
- 40 г пармезана
- 250 гр качкаваља
- 2 јајета
- 1,5 дл сока од парадајза
- мешавина зачина
- со, бибер
- уље
Припрема:
- Плави патлиџан заједно са кором исећи на колутове и кратко пропржити на врелом уљу да порумени. Пржене колутове вадити на папирну салвету да упије сувишну масноћу. Наравно, не заборавите да пре пржења колутове патлиџана посолите и оставите да пусте сок.
- Црни лук ситно исецкати и пропржити на мало уља. Потом додати млевено месо те и њега кратко пропржити. Сипати сок од парадајза, додати зачине по укусу и наставити са динстањем док месо не омекша, а сувишна течност не уври.
- Посебно у мањој шерпи отопити маслац па додати брашно и кратко пропржити. Постепено доливати млеко и мешати док се не згусне. У сос додати умућена јаја, пармезан и зачине по укусу.
- Дно ватросталне посуде прекрити колутовима прженог патлиџана. Нанети половину фила од меса, прелити трећином бешамела и посути са мало ренданог качкаваља. Исти поступак филовања поновити још једном и завршити листовима патлиџана. Прелити преосталим бешамелом и посути качкаваљем. Пећи у рерни загрејаној на 200°Ц док не порумени.
Мусака од патлиџана |
This looks delicious! I am hungry!:) Have a pleasant evening!:)
ОдговориИзбришиIzgleda bas mocno ovako zapeceno;)
ОдговориИзбриши