понедељак, 10. октобар 2011.

ТОРТА СА МЕШАНИМ БОБИЧАСТИМ ВОЋЕМ

Мом супругу за рођендан.  
Торта са мешаним бобичастим воћем
За сипкаво тесто: 
  • 125 г брашна 
  • 40 г шећера 
  • кесица ванилин шећера 
  • 80 г маслаца 
За бисквит: 
  • 3 јаја 
  • 150 г шећера 
  • кесица ванилин шећера 
  • 100 г брашна 
  • 50 г густина 
  • кашичица прашка за пециво 
За фил и надев: 
  • 400 г џема од малина 
  • кесица пудинга од ваниле 
  • 350 мл млека 
  • 45 г шећера 
  • 750 г мешаног воћа  
  • кесица провидног прелива за торту 
  • 250 мл сока од јабуке 
  • 2 кашике бадема исеченог на листиће
Торта са мешаним бобичастим воћем
Припрема
Замесите све састојке за сипкаво тесто, замешено тесто увијте у фолију и хладите у фрижидеру 30 минута. Загрејте рерну на 200 степени. Развуците тесто, прстеном за торту (пречник 26 цм) га обликујте, па ставите на подмазан плех и пеците 15 минута. Извадите из рерне и охладите. 

Из неког разлога ја од датих састојака никако нисам могла да обликујем тесто па сам му додала мало млека, отприлике кашику-две. Или је фалило још мало маслаца или је брашно било погрешно, или нешто треће, не знам... У сваком случајо, млеко је помогло. Прстен за торту сам ставила на плех обложен папиром за печење и онда сам тесто рукама растањила у оквиру прстена. 

Температуру рерне повисите на 220 степени. За бисквит пенасто умутите јаја, 3 кашике топле воде, шећер и ванилин шећер. Помешајте брашно, густин и прашак за пециво, па ову смесу умешајте у масу са јајима. 

Добијену смесу изручите у плех обложен масним папиром и пеците 10 минута у рерни. Затим извадите, изручите на кухињску крпу посуту шећером, папир премажите хладном водом и скините. Бисквит премажите са 300г џема и уролајте помоћу крпе. Оставите да се охлади, па ролат исеците на комаде. Ја сам секла на пола, па на пола, па на пола... па је на крају било 16 парчића и то је било сасвим довољно. Величина плеха у коме сам пекла ролат је око 22х36 цм.

Сипкаво тесто ставите на тањир за торту, премажите га са 50 г џема и обложите прстеном за торту. Исечен ролат густо поређајте по сипкавом тесту. Размутите прашак за пудинг у мало млека и додајте 20г шећера. Загрејте преостало млеко, па додајте размућени прашак за пудинг и скувајте. Скините са шпорета, охладите и прелијте преко торте. 

Воће одмрзните или оперите, по потреби исецкајте, па поређајте по расхлађеном пудингу. Направите прелив од праха за прелив, сока од јабуке и 25 г шећера, па прелијте воће. Оставите да се охлади, уклоните прстен, бочне стране премажите џемом и украсите листићима бадема. 

Иако реално не иде пуно шећера у торту, она је због џема доста слатка, тако да киселкасте рибизле дају савршен контраст. Да, заборавих да напишем да сам ја користила замрзнути микс воћа - јагоде, малине, рибизле, вишње. Наравно ви можете користити бобичасто воће по избору, а у току сезоне када има свежег воћа може се лепо распоредити по површини. Овако одмрзнуто само сам могла да га сипам преко пудинга без неког посебног реда. Уместо сока од јабука можете користити и обичну воду, ако желите да прелив буде безбојан.

Торта са мешаним бобичастим воћем
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...