уторак, 04. октобар 2011.

ХРАНА И РОК ТРАЈАЊА

Иако већину ствари можда знате, није на одмет мало се подсетити. Текст сам давних дана добила, а сад га делим са вама. 

"Храна у вашем фрижидеру изгледа добро и мирише нормално, али јој је истекао рок трајања. Да ли ћете је бацити у канту?

Већина људи ће урадити тако. Тај синдром чак има и име - употребити пре параноје. Етикете могу да обману потрошаче, што за резултат има бацање 8 милиона тона савршено добре хране, само у Великој Британији - што је око 800 евра годишње по домаћинству. 

Датум који је означен као "употребити до" означава време до ког је храна гарантовано врхунског квалитета. Може бити означен само у формату месец - година. Након тога се храна може користити још неко време, без икаквих последица по здравље. 

Примарна ствар јесте да једноставно погледате и помиришете храну, како бисте избегли ризик од тровања. 

Са филетима рибе у вакуум паковању треба бити опрезан. С обзиром на то да је неке бактерије на риби тешко уклонити чак и третирањем на високој температури, препоручује се да испоштујете означени датум и искористите производ пре истека рока трајања. тако треба поступати и са осталом морском храном. 

Нема сврхе узимати у обзир рок трајања када је у питању воће и поврће. Очигледно је када више нису јестиви. Изузетак је кромпир који, када добије зелене пеге или проклија ствара токсине који могу довести до тровања. 

Неотворена тегла џема може да траје неограничено, стотине година. једном отворене, јестива је све док се не убужа. Буђ се јавља на производима који садрже конзерванс због бактерија унетих прибором. Уколико користите сваки пут чисту кашику, успорићете процес кварења. 

Никад не једите храну из пробушених конзерви, јер садржи врло опасне бактерије. 

Јогурт се користи за чување меса у неким земљама Блиског истока, јер својом киселошћу спречава развој бактерија. Једини начин да се поквари јесте да га загадите прибором или прстима. Неконтаминиран може трајати недељама. Буђ је јасан знак да је покварен. 

Хлеб, иако је назначено да има рок три дана, сигурно је јестив и након једне недеље. Бајат хлеб је одличан за прженице или тост. Шећер и конзерванси који садржи спречавају да се лако поквари. 

Сува храна, као што су шећер, со, брашно, пиринач и тестенина могу се користити читаву годину након истека рока, све док се правилно чувају, односно не долазе у додир са влагом. 

Млеко, све док изгледа и мирише свеже, нема проблема. Ако га чувате испод пет степени, у фрижидеру, може се користити и неколико дана након означеног рока. 

Јаја не би требало јести након три недеље од дана када су произведена, јер се салмонела у њима брзо множи. Што јаје дуже стоји, ваздух у њему се шири, а течност испарава, због чега може да плута на води - ставите га у чашу са водом и ако не потоне јасан је знак да је покварено. То можете потврдити и разбијањем љуске - осетићете по мирису."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...