среда, 18. јул 2012.

МАЛО ГРЧКЕ ХРАНЕ

На мору нисмо били годинама. Из разних разлога. Што због недостатка новца, што због неких других околности. Овог лета по први пут смо као породица били на мору. И било нам је много лепо. Надокнадили смо сва пропуштена лета. Направили смо преко 4000 фотографија, а ја ћу вам овде пренети само један малецки део. На жалост, нисмо пробали све оно што смо желели јер смо имали уплаћен доручак и вечеру, а порције су заиста биле обилне, тако да нисмо ручали сваког дана. Оброке које смо имали у склопу аранжмана нисам сликала јер нису били претерано инспиративни. За доручак класика - шведски сто: хлеб, кувана јаја, виршле, салама, сир, парадајз, краставац, џем, маслац, корнфлекс, млеко, ђус... па ко шта воли. Вечера се скоро увек састојала из неког меса (шницла, гирос, сувлаки, риба...) и прилога у виду пиринча и помфрита. Помфрит служе практично уз све. Али је одличан. 

Први фрапе који сам попила! Није био лош, али убедљиво најбољи је био у кафићу на плажи где смо проводили сваки дан.

φραπέ
За први ручак наравно гирос тј. питогиро (πίτα γύρο).  
πίτα γύρο
Наравно била је ту и салатица, а деца су за почетак изабрала оно што им је познато - тост и помфрит. 

А ово је поглед из ресторана. 

Прва вечера - незаобилазни пиринач и помфрит и месо. Ова, рецимо пљескавица, је била укусна, али и превише зачињена за мој укус. Назив ми је остао непознат. 

А сад неколико пецива из наше омиљене пекаре (којима наравно не знам праве називе):
1. Пециво са маслинама. Врло фино. 
Пециво са маслинама
2. Двобојни кексићи. 

3. Моје омиљено пециво - са сиром - њам, њам, њам!  

4. Колачићи са комадићима чоколаде. 

5. А деца су волела да грицкају ове двобојне плетеничице. 

Овај гирос је био ФАН-ТА-СТИ-ЧАН! И наравно помфрит и пиринач, али не буним се. Стварно одлично спремају и једно и друго. 

НАЈ-БО-ЉИ цацики икад! 
τζατζίκι σαλάτα
А уз салату, порција сувлакија, шта друго.  
σουβλάκι
Док смо се супруг и ја сладили цацикијем и сувлакијем, деца су за то време у суседном ресторану сама јела слане палачинке по свом избору. Опет нешто проверено. Требало им је мало времена да почну са испробавањем локалне кухиње.  

За мене наравно мања порција сувлакија. Требало се изборити са толиком храном!  

Начето парче моје рођенданске торте :) 

Ха! Шпагете за вечеру! Једна од ретих прилика да није било месо, помфрит и пиринач! Испразнили смо тањире! Сви!  

За оне који огладне на плажи ту је био клуб сендвич. Који, наравно, погађате, служе уз помфрит :) 

Клуб сендвич 

На плажи сте могли да купите и свеже крофне. Комад 2 евра. Скупље него у пекари, али ако вам се не шета по врелом сунцу довољно је да махнете и ето крофни са шећером или са чоколадом. А могле су да се купе и крофнице. У пекарама много већи избор крофни са разним преливима и пуњењима. 
Φρέσκο! Φρέσκο! Ορίστε! 
Пица специјал из нашег омиљеног кафића на плажи. Тесто је било много фино, али нешто су штедели на овом филу.... бар по називу....  

А како вам се чини ручак који се састоји од ових финих хлепчића,  

Цезар салате и  
sizar salad 
краљевске пилетине? Супер, зар не!? 
chicken king
Невероватно велики избор сладоледа. Ово на фотографији је наравно само делић понуде. Мени је ипак најукуснији био сладолед на точење јер сам га се ужелела, с обзиром да се у Београду више не може наћи онакав какв је некад био.  

 И за крај још мало фотографија пребогате понуде разних посластица и пецива.  





Жао ми је што немам фотографију наше омиљене баклаве са пистаћима. Али, ко је могао да размишља о фоткању док се сласни прелив сливао са богато филованог огромног парчета баклаве.... Ех.... да ми је бар пола тог парчета сад :) 

Да, ово је пост о храни, али били смо на мору, па ево и неколико "морских" фотографија:  






3 коментара:

  1. Nisam još bila u Grčkoja a baš smo pre neki dan pričali o girosu i kako niču na svakom koraku u Beogradu, tj. kako ga služe sa pomfritem unutra, kad ono i tako je u Grčkoj. Mislila sam da to naši rade da uštede na mesu. Krofne su zakon!

    ОдговориИзбриши
  2. U Grčkoj je ono što mi zovemo giros, kod njih pitogiro ili kako ga već izgovaraju, a kad se kaže giros onda se misli na veliku porciju, koja se služi u tanjiru. Razlika u ceni je znatna jer je i količina mesa upotrebljena u pripremi velika, ali se sasvim lepo može najesti i od giros pite. Uobičajene cene su 2,20 za pitogiro i 6,50 evra za veliku porciju girosa. Ne znam kako se kreću cene kod nas i zaista ne znam kolike su porcije i kako ih služe. A, pomfrit im je zaista za svaku pohvalu.
    Krofne su odlične. Doduše, moja deca su ih tamanila dok sam ja samo tu i tamo gricnula od njihovih tek da ih probam. Favorit je bila velika, skoro pravougaona krofna prelivena belom čokoladom, sa dekoracijom od crne čokolade, a punjena kremom od vanile za evro i trideset centi.... Trebalo je da pojedem bar jednu celu :D

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da je cena oko 250 dinara i odgovara veličini ovoga na slici. Pre 20 godina u Grčko-Kiparskom centru na novom beogradu se prodavao genijalni giros u pita hlebu bez pomfrita, ali mislim da toga više nema.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...