среда, 29. септембар 2021.

ФЕРЕРО ТОРТА

Фереро торта

За припрему бисквита/кора биће вам потребно: 
5 јаја 
250 g шећера 
250 g брашна 
1 кесица прашка за пециво 
2 кашике квалитетног, тамног какаоа 
1 dl уља 
1 dl воде 

За преливање кора: 
3 dl чоколадног млека (оквирна количина, прилагодите укусу) 

За фил: 
5 dl слатке павлаке (собне температуре) 
500 g маскрапоне сира (собне температуре) 
400 g нугат крема по избору 
6 кашика млевених печених лешника 
6 кашика ситно сецканих наполитанки са укусом лешника 

 

 
Фереро торта

Припрема:  
1. Раздвојте беланца од жуманаца, па жуманца измиксајте са шећером. 
2. Додајте уље, па па брашно помешано са прашком за пециво и какаом и на крају воду, не прекидајући миксање. 
3. Посебно улупајте беланца у шам па их лагано умешајте спатулом у смесу од жуманаца. 
4. Добијену смесу рапоредите у одговарајући округли плех пречника 24-26cm па пеците у рерни загрејаној на 180 °C око 40 минута. Штапићем за ражњиће проверите да ли је кора печена па потреби продужите време на неколико минута. (Боље је пећи на нешто нижој температури мало дуже него на високој краће јер се на тај начин тесто равномерније подигне, не потклобучи и не распукне по средини) 
5. Печен бисквит извадите из калупа, оставите га на решетку да се сасвим охлади па га пресеците хоризонтално на четири коре. 

Фил: 
1. Уситните печене лешнике и наполитанке у сецку. (Одвојено. Прво наполитанке, а затим лешнике). 
2. Умутите слатку павлаку. 
3. Додајте маскрапоне. Измиксајте. Додајте нугат крем и све лепо измиксајте у уједначену смесу. Битно је да састојци буду собне температуре како би се лепо сјединили. 
4. Спатулом лагано умешајте лешнике и наполитанке. 

 

Фереро торта


Финални поступак: 
1. Припремљени крем поделите на три дела. 
2. На сваку кору нанесите мало чоколадног млека (можете користити кухињску четкицу или кашику за наношење чоколадног млека)па премажите филом. Слагање завршите кором. 
3. Расхлађену торту декоришите по жељи - умућеним шлагом, слатком павлаком, ганаш кремом, фонданом...

 

Ми смо је за ову прилику само премазали умућеним шлагом са укусом ваниле и посули остатком сецканих наполитанки. За детаљнији објашњења поступка као и варијанту торте са правоугаоним корама потражите на линку који сам ја користила приликом припреме ове богате и преукусне торте https://marinastaste.com/ferero-torta/

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...