недеља, 2. мај 2021.

Ароматична плетеница

Ароматична плетеница


Састојци:

Тесто:

  • 300 g брашна
  • 1 кашичица сувог квасца
  • 1 кашичица шећера
  • 1 кашичица соли
  • 125 ml топлог млека
  • 30 g путера
  • 1 јаје

Премаз:

  • 50 g омекшалог путера
  • 1 чен белог лука
  • 5 гранчица першуна
  • 1 јаје
  • груба морска со (по жељи)

Припрема:

  1. Помешајте брашно, квасац и шећер па додајте млако млеко, 30 г путера и јаје па умесите глатко тесто (можете користити и миксер са додацима за тесто). Умешено тесто покријте и оставите да нараста док се не удвостручи.
  2. У 50 г омекшалог путера изрендајте  (или исцедите пресом) чен белог лука и додајте сецкани першун. Све помешајте да добијете уједначену смесу.
  3. Тесто разваљајте у правоугаоник димензија приближно 40х25 цм. Тесто премажите припремљеним маслацем са першуном и белим луком па увијте у ролат. Ролат расеците по дужини остављајући 3-4 цм нерезано с једног краја.
  4. Пререзане крајеве ролне умотајте у плетеницу један око другог.
  5. Увијену плетеницу ставите у дугуљасти плех димензија 30х10 цм обложен папиром за печење. Покријте га и оставите да нараста 20-30 минута.
  6. Премажите умућеним јајетом и по жељи поспите крупном морском сољу.
  7. Тесто пеците у рерни загрејаној на 200 степени, 20-25 минута. Сећи охлађено.
Ароматична плетеница

Рецепт је испробан са блога Кухиња запослене жене под називом "Плетеница са першуном и белим луком".


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...