Ароматична плетеница |
Састојци:
Тесто:
- 300 g брашна
- 1 кашичица сувог квасца
- 1 кашичица шећера
- 1 кашичица соли
- 125 ml топлог млека
- 30 g путера
- 1 јаје
Премаз:
- 50 g омекшалог путера
- 1 чен белог лука
- 5 гранчица першуна
- 1 јаје
- груба морска со (по жељи)
Припрема:
- Помешајте брашно, квасац и шећер па додајте млако млеко, 30 г путера и јаје па умесите глатко тесто (можете користити и миксер са додацима за тесто). Умешено тесто покријте и оставите да нараста док се не удвостручи.
- У 50 г омекшалог путера изрендајте (или исцедите пресом) чен белог лука и додајте сецкани першун. Све помешајте да добијете уједначену смесу.
- Тесто разваљајте у правоугаоник димензија приближно 40х25 цм. Тесто премажите припремљеним маслацем са першуном и белим луком па увијте у ролат. Ролат расеците по дужини остављајући 3-4 цм нерезано с једног краја.
- Пререзане крајеве ролне умотајте у плетеницу један око другог.
- Увијену плетеницу ставите у дугуљасти плех димензија 30х10 цм обложен папиром за печење. Покријте га и оставите да нараста 20-30 минута.
- Премажите умућеним јајетом и по жељи поспите крупном морском сољу.
- Тесто пеците у рерни загрејаној на 200 степени, 20-25 минута. Сећи охлађено.
Ароматична плетеница |
Рецепт је испробан са блога Кухиња запослене жене под називом "Плетеница са першуном и белим луком".
Нема коментара:
Постави коментар