![]()  | 
| Ароматична плетеница | 
Састојци:
Тесто:
- 300 g брашна
 - 1 кашичица сувог квасца
 - 1 кашичица шећера
 - 1 кашичица соли
 - 125 ml топлог млека
 - 30 g путера
 - 1 јаје
 
Премаз:
- 50 g омекшалог путера
 - 1 чен белог лука
 - 5 гранчица першуна
 - 1 јаје
 - груба морска со (по жељи)
 
Припрема:
- Помешајте брашно, квасац и шећер па додајте млако млеко, 30 г путера и јаје па умесите глатко тесто (можете користити и миксер са додацима за тесто). Умешено тесто покријте и оставите да нараста док се не удвостручи.
 - У 50 г омекшалог путера изрендајте (или исцедите пресом) чен белог лука и додајте сецкани першун. Све помешајте да добијете уједначену смесу.
 - Тесто разваљајте у правоугаоник димензија приближно 40х25 цм. Тесто премажите припремљеним маслацем са першуном и белим луком па увијте у ролат. Ролат расеците по дужини остављајући 3-4 цм нерезано с једног краја.
 - Пререзане крајеве ролне умотајте у плетеницу један око другог.
 - Увијену плетеницу ставите у дугуљасти плех димензија 30х10 цм обложен папиром за печење. Покријте га и оставите да нараста 20-30 минута.
 - Премажите умућеним јајетом и по жељи поспите крупном морском сољу.
 - Тесто пеците у рерни загрејаној на 200 степени, 20-25 минута. Сећи охлађено.
 
![]()  | 
| Ароматична плетеница | 
Рецепт је испробан са блога Кухиња запослене жене под називом "Плетеница са першуном и белим луком".


Нема коментара:
Постави коментар