Земичке са спелтом и овсеним пахуљицама // Frallor med dinkel & havre |
Дивне земичке за доручак. Овсене пахуљице и евентуално мало брашна на врху дају овим лепињицама рустичан изглед.
За 24 комада је потребно:
- 50 g квасца
- 5 dl воде, загрејане на 37 степени
- 2 кашичице соли
- 2 кашике кристал шећера
- 1/2 dl јестивог уља
- 2 овсених пахуљица
- 5 dl спелтиног брашна од целог зрна
- око 5 dl пшеничног брашна
- 1 јаје
- овсене пахуљице
Припрема:
- Загрејте воду на 37 степени. У одговарајућу посуду за мешење измрвите квасац, прелијте га топлом водом па додајте шећер, со, уље, овсене пахуљице и спелтино брашно.
- Постепено додајте и пшенично брашно и умесите глатко тесто. По потреби додајте још мало брашна уколико је тесто лепљиво. Преко потребних 5 dl ја сам додала још 3-4 кашике.
- Ставите пластичну фолију преко теста (или покријте кухињском крпом) и оставите тесто на топлом месту 30 минута.
- Пребаците тесто на лако побрашњену површину, премесите и поделите на 24 лоптице. Лоптице поређајте у плех са папиром за печење, покријте чистом кухињском крпом и оставите још пола сата. За то време укључите рену да се загрева на 200 степени.
- Лоптице премажите благо умућеним јајетом (ја сам их премазала само беланцетом јер сам имала једно неупотребљено) и поспите овсеним пахуљицама и по жељи попрскајте са још мало брашна. Пеците у средини загрејане рерне 15-20 минута. Печене земичке ставите на кухињску жицу и покривене оставите да се прохладе пре служења.
Напомена:
Земичке ће доста нарасти у плеху па ако желите да имају леп облик, тј. да се међусобно не слепе, пеците их у два плеха.
Земичке ће доста нарасти у плеху па ако желите да имају леп облик, тј. да се међусобно не слепе, пеците их у два плеха.
Земичке са спелтом и овсеним пахуљицама |
Härliga frukostbröd. Havregryn och kanske lite mjöl på toppen gör att frallorna får ett rustikt utseende.
Cirka 24 stycken
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
2 msk strösocker
1/2 dl rapsolja
2 dl havregryn
5 dl fulkornsmjöl av dinkel
cirka 5 dl vetemjöl
Till pensling
1 ägg
1 dl havregryn
- Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet och blanda i salt, socker, rapsolja, havregryn och dinkel.
- Arbeta in vetemjölet lite i taget, arbeta degen smidig, om degen känns lös tillsätt lite extra vetemjöl.
- Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.
- Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i 24 bitar. Forma varje bit till en bulle och lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. lägg på bakdukar och låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
- Pensla bröden med lätt uppvispat ägg, strö över havregryn och grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.
Frallor med dinkel & havre |
Нема коментара:
Постави коментар