Кифлице са маком |
Фил од мака
- 200 g (млевеног) мака
- 100 g шећера
- 100 ml млека
- кашичица ароме лимуна (или рибана корица од пола лимуна)
Тесто
- 375 g брашна
- 1 кашичица прашка за пецво
- 150 g путера
- 50 g шећера (у праху)
- 2 кашичице ароме лимуна (или сок и корица пола лимуна)
- 75 ml млека сбне температуре
Кифлице са маком |
Припрема:
Прво направите фил од мака. У шерпицу сипајте млеко и шећер и оставите да проври. Повремено промешајте. Склоните са ватре, додајте мак и арому (или рендану корицу) лимуна, добро измешајте и оставите да се хлади.
Просејати брашно и прашак за пециво, додати шећер и ситније исечен путер па га руком сјединити са брашном да се добије ситна, мрвичаста мешавина. Додати јаје и арому (или сок и корицу) лимуна па постепено додавати млеко док се не добије мало чвршће тесто. Тесто месити минут-два док не постане глатко и док не почне да се одваја од руке. По потреби додати кашику-две брашна. Да ли ће брашно бити потребно или не, зависиће од величине јајета и лимуна.
Кифлице са маком |
Умешено тесто поделити на три једнака дела, од сваког обликовати лоптицу па је растањити на круг пречника ко 15 cm. Увити у пластичну фолију и ставити да се хлади сат времена.
Радну површину мало посути брашном и развити тесто до дебљине од око 2 mm. По потреби посипати са мало брашна. Развијено тесто исећи на 16 делова. Најбоље точкићем за сечење пице, ако имате.
Кифлице са маком |
На сваки део ставити по кашичицу-две фила и увити кифлицу од споља ка средини круга. Поступак поновити и са преостала два дела теста. Кифлице ређати у плех са пек папиром па их пећи 20-ак минута у рерни претходно загрејаној на 180 степени. Испечене и прохлађене кифлице по жељи уваљати у прах шећер.
Кифлице не морате премазивати јајетом или млеком пре печења, али имајте на уму да зато неће поруменети у току печења па пазите да остану беле. Ове кифлице можете и да замрзнете кад их испечете и да их из замрзивача вадите по потреби. Биће укусне и кад се одмрзну.
Кифлице са маком |
Нема коментара:
Постави коментар