уторак, 25. фебруар 2020.

СЕМЛА - Semla

Традиционално шведско пециво које се једе пре почетка Васкршњег поста.

Semla
Састојци:
  • 150 g путера
  • 3 dl млека
  • 50 g квасца
  • 1 dl шећера
  • 1 јаје
  • 1/2 кашичице амонијум-карбоната
  • 1 l пшеничног брашна
  • 1 јаје за премазивање
Пуњење:
  • мрвице из лепиња
  • око 1 dl млека
  • 300 g крупно рендане масе од бадема (марципан)
  • 2 dl слатке павлаке (или шлаг)
  • 1 кашичица ванилиног шећера
  • шећер у праху за посипање
Semla
Припрема:
  1. Истопите путер и додајте млеко. Требало би да мешавина буде топла, али не врућа. Око 37 степени (можете проверити и тако што умочите врх прста).
  2. Измрвите квасац у посуду за мешење. Додајте со, шећер, млеко са путером и јаје. Умешајте и амонијум-карбонат па постепен додајте брашно и умесите глатко тесто. Оставите га да нараста у посуди око пола сата.
  3. Извадите тесто из посуде и премесите га на радној површини (столу). Тесто поделите на онолико лоптица колико желите да имате семли. (8 већих или 16 мањих). Одмах их пребаците у плех (са папиром за печење) у коме ће се пећи и оставите да одмарају 15-20 минута. 
  4. Укључите рерну на 250 степени да се за то време загрева.
  5. Премажите лоптице умућеним јајетом. пеците их у средини загрејане рерне свега 8-10 минута. Оставите да се охладе док припремите пуњење.
  6. Пресеците сваку лоптицу тако да доњи део буде већи, а горњи мањи, као поклопац. Доњи део пажљиво издубите кашичицом. Те мрвице помешајте са децилитром млека, ванилиним шећером и марципаном. Умутите слатку павлаку (шлаг). 
  7. Напуните семле припремљеним филом, па нанесите шлаг, ставите поклопац и поспите шећером у праху.
Савет! Уколико не волите марципан, можете га заменити и кремом (пудингом) од ваниле.

Semla
Ingredienser:
150 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
1 l vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
Inkråm från bullarna
ca 1 dl mjölk
300 g grovriven mandelmassa
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
florsocker
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Degspadet ska vara fingervarmt.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt salt, socker, degspad samt ägg. Blanda i hjorthornssalt och vetemjöl lite i taget. Arbeta ihop till en smidig och blank deg. Låt degen jäsa i bunken i ca 30 minuter.
Ta upp degen och arbeta den på ett bakbord. Forma dagen till bullar som får vila på plåt i 15-20 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt de gräddade bullarna svalna medan du förbereder fyllningen.
Blanda samman inkråm från bullarna med 1 dl mjölk, mandelmassa och vaniljsocker.
Skär av ett lock på bullarna och fyll dem sedan med mandelmassa-blandningen och toppa med grädden som du vispat fluffig med elvisp, innan du lägger på locken igen. Pudra locken lätt med lite florsocker.
TIPS! Om man inte vill ha mandelmassa, byt ut mot vaniljkräm.

Semla

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...