Кремпита се у оригиналу прави са лиснатим тестом. Али, ако желите једноставнији начин да се током топлих дана засладите овом хладном посластицом, можете искористити и кекс уместо лиснатог теста.
Кремпита са кексом |
За плех приближне величине 22х38cm биће вам потребно око
- 400g pettit beurre кекса за "кору".
- 1 литар млека
- 250g путера
- 4 јаја (одвојте беланца и жуманца)
- 16 кашика шећера
- 3 кашике брашна
- 3 кашике гриза
- 2 кашике густина
За декорацију
- 2 кесице праха за шлаг
Кремпита са кексом |
Припрема:
У плех (или већу тепсију) по избору поређати ред кекса. Није потребно натапати кекс.
Умутити 4 жуманца са 8 кашика шећера, 3 кашике брашна, 3 кашике гриза и 2 кашике густина. У ово додати шољу млека коју смо одвојили од припремљеног литра. Преостало млеко ставити да се кува. У млеко додати путер. Кад млеко проври, додати му смесу од жуманаца и закувати крем.
Док се млеко греје, умутити и беланца са преосталих 8 кашика шећера у чврст шам и ставити са стране. Додати их у скуван, врућ крем и добро умешати варјачом док се све лепо не сједини.
Крем пажљиво сипати преко кекса и поравнати. Поређати још један ред кекса. Оставити да се прохлади па ставити у фрижидер да се крем лепо стегне и охлади, а кекс омекша.
Најбоље је направити кремпиту неколико сати раније. Ујутру за послеподне или увече за сутрадан. Пре служења, умутити шлаг и нанети преко кеса. Сећи на коцке и уживати.
Најбоље је направити кремпиту неколико сати раније. Ујутру за послеподне или увече за сутрадан. Пре служења, умутити шлаг и нанети преко кеса. Сећи на коцке и уживати.
Нема коментара:
Постави коментар