недеља, 7. април 2019.

КРЕМПИТА СА КЕКСОМ


Кремпита се у оригиналу прави са лиснатим тестом. Али, ако желите једноставнији начин да се током топлих дана засладите овом хладном посластицом, можете искористити и кекс уместо лиснатог теста.

Кремпита са кексом
За плех приближне величине 22х38cm биће вам потребно око
  • 400g pettit beurre кекса за "кору". 
За фил припремите:
  • 1 литар млека
  • 250g путера
  • 4 јаја (одвојте беланца и жуманца)
  • 16 кашика шећера
  • 3 кашике брашна
  • 3 кашике гриза
  • 2 кашике густина
За декорацију
  • 2 кесице праха за шлаг
Кремпита са кексом
Припрема:
У плех (или већу тепсију) по избору поређати ред кекса. Није потребно натапати кекс.

Умутити 4 жуманца са 8 кашика шећера, 3 кашике брашна, 3 кашике гриза и 2 кашике густина. У ово додати шољу млека коју смо одвојили од припремљеног литра. Преостало млеко ставити да се кува. У млеко додати путер. Кад млеко проври, додати му смесу од жуманаца и закувати крем.

Док се млеко греје, умутити и беланца са преосталих 8 кашика шећера у чврст шам и ставити са стране. Додати их у скуван, врућ крем и добро умешати варјачом док се све лепо не сједини.

Крем пажљиво сипати преко кекса и поравнати. Поређати још један ред кекса. Оставити да се прохлади па ставити у фрижидер да се крем лепо стегне и охлади, а кекс омекша.

Најбоље је направити кремпиту неколико сати раније. Ујутру за послеподне или увече за сутрадан. Пре служења, умутити шлаг и нанети преко кеса. Сећи на коцке и уживати.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...