уторак, 13. септембар 2016.

Готландски ражани хлеб са шећерним сирупом - Klassisk Gotlandslimpa med sirap

Класични, слаткасти, ражани хлеб. Није тешко направити га, али овај хлеб захтева дугу ферментацију па одвојте време за припрему и не журите. 

Готландски ражани хлеб са сирупом - Gotlandslimpa med sirap
Састојци: 
  • 750 мл воде, 
  • 1/2 кашике сирћа, 
  • 1/2 кашике соли, 
  • 7 дл ражаног брашна, 
  • 1/2 кесице млевених зачина за хлеб (мешавина аниса и дивље мирођије (коморач)), 
  • 100 мл топле воде (37 степени), 
  • 50 г свежег квасца, 
  • 50 мл тамног сирупа за хлеб
  • 6,5 дл пшеничног брашна.
Припрема: 
  1. Воду, сирће и со сипајте у шерпицу и загрејте до кључања.
  2. У вангли помешајте ражано брашно и зачине па прелијте врућом течношћу. Умешајте и оставите да се прохлади 15-20 минута.
  3. Искидајте квасац на комадиће и додајте га у тесто, прелијте топлом водом, додајте сируп и све умешајте. Постепено додајте просејано пшенично брашно и оставите тесто да ферментише 2 сата. 
  4. Не брините што је тесто лепљиво. Тако и треба да буде.
  5. Исипајте тесто на добро побрашњен сто и пажљиво формирајте хлеб. Најбоље да имате и брашно на рукама како би могли да радите. Довољно је само да га обликујете, не треба месити.
  6. Обликован хлеб пребаците у плех у коме ће се пећи. Обавезно на папир за печење. И оставите га да ферментише још 40 минута.
  7. Угрејте рерну на 200 степни.
  8. Хлеб пећи на најнижој пречки у рерни сат времена. Покријте хлеб алу-фолијом 15 минута пре него што је готов. Печен извадите из рерне и оставите на жици да се скроз охлади. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...