уторак, 13. септембар 2016.

Готландски ражани хлеб са шећерним сирупом - Klassisk Gotlandslimpa med sirap

Класични, слаткасти, ражани хлеб. Није тешко направити га, али овај хлеб захтева дугу ферментацију па одвојте време за припрему и не журите. 

Готландски ражани хлеб са сирупом - Gotlandslimpa med sirap
Састојци: 
  • 750 мл воде, 
  • 1/2 кашике сирћа, 
  • 1/2 кашике соли, 
  • 7 дл ражаног брашна, 
  • 1/2 кесице млевених зачина за хлеб (мешавина аниса и дивље мирођије (коморач)), 
  • 100 мл топле воде (37 степени), 
  • 50 г свежег квасца, 
  • 50 мл тамног сирупа за хлеб
  • 6,5 дл пшеничног брашна.
Припрема: 
  1. Воду, сирће и со сипајте у шерпицу и загрејте до кључања.
  2. У вангли помешајте ражано брашно и зачине па прелијте врућом течношћу. Умешајте и оставите да се прохлади 15-20 минута.
  3. Искидајте квасац на комадиће и додајте га у тесто, прелијте топлом водом, додајте сируп и све умешајте. Постепено додајте просејано пшенично брашно и оставите тесто да ферментише 2 сата. 
  4. Не брините што је тесто лепљиво. Тако и треба да буде.
  5. Исипајте тесто на добро побрашњен сто и пажљиво формирајте хлеб. Најбоље да имате и брашно на рукама како би могли да радите. Довољно је само да га обликујете, не треба месити.
  6. Обликован хлеб пребаците у плех у коме ће се пећи. Обавезно на папир за печење. И оставите га да ферментише још 40 минута.
  7. Угрејте рерну на 200 степни.
  8. Хлеб пећи на најнижој пречки у рерни сат времена. Покријте хлеб алу-фолијом 15 минута пре него што је готов. Печен извадите из рерне и оставите на жици да се скроз охлади. 


Ett klassiskt, lite sött, rågbröd. Inte svårt att göra men man får inte ha bråttom, för det här brödet kräver lång jäsning.

7,5 dl vatten
1/2 msk ättika
1/2 msk salt
7 dl rågsikt
1/2 påse malda brödkryddor
1 dl vatten, 37 grader
50 g jäst
1/2 dl mörk brödsirap
6,5 dl vetemjöl


  1. Kokka upp vatten, ättika och salt.
  2. Lägg rågsikten i en degblandare. Häll på det hetta vattnet och blanda ihop till en kladdig deg. Blanda i brödkryddorna och vattnet. Låt svalna i 15-20 minuter.
  3. Smula i jästen och blanda i sirapen. Blanda i vetemjölet lite i taget. Låt degen jåsa i 2 timmar.
  4. Vänd upp degen på lätt njölat bakbord och forma till en rund bulle. dagen är ganska kladdig så man får forma brödet försiktigt. Flytta över på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
  5.  Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  6. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i cirka 1 timme. lägg över aluminiumfolie när det är cirka 15 minuter kvar. Låt brödet svalna på ett galler.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...