среда, 28. октобар 2020.

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

Чоколадна торта

Ову чоколадну торту сам правила за рођендан који је био на самом почетку септембра, али бројне обавезе су ме спречиле да рецепт тада и објавим. У последње две године сам знатно смањила како испробавање тако и објављивање нових рецепата. Делимично због обавеза, али много више због промене у начину исхране. Не бих улазила у детаљне разлоге како и зашто смо променили начин исхране, али не хранимо се ни по једној од познатих дијета већ је, могу слободно рећи, комбинација неколико. У сваком случају, исхрана нам се заснива на намирницама животињског порекла: месу, јајима, млечним производима и наравно животињским мастима. Шећере смо покушали да избацимо у потпуности из исхране. То значи да не користимо ни замене за шећер. Када кажем "покушали", не значи да нам није успело већ значи да ја бирам да за специјалне прилике и даље поједем по парче колача. Поента је да не конзумирамо индустријске слаткише, а домаће посластице су сведене на само неколико пута годишње. Јер, ја сматрам да нема сврхе лагати себе како се и даље "здраво" храните, а свакодневно једете слаткише. Не, то није здраво чак и ако су коришћене намирнице дозвољене у кето или сличним дијетама. То само значи да нисте променили исхрану већ сте је прилагодили својој зависности од шећера. Дечји рођендани спадају у посебне прилике у којима је мој избор да направим торту и поједем једно парче. 


Чоколадна торта

Састојци за чоколадну торту:

  • 1,5 шоља финог бадемовог брашна
  • 1/4 шоље какао праха
  • 2 кашичице прашка за пециво
  • 1/2 кашичице соли
  • 1/3 шоље воде или млека
  • 3 јаја
  • 1/3 шоље еритритола или обичног шећера
  • 1,5 кашичице екстракта ваниле

Чоколадна торта

Поступак припреме:

За двослојну торту (као што је била ова коју сам правила) једноставно удвостручите рецепт и пеците у два плеха пречника 20цм или мањем плеху жељеног облика (срце, на пример). Загрејте рерну на 180ºЦ. Подмажите плех/-ове обложите их папиром за печење. Све састојке добро промешајте, а затим распоредите у плех, односно поделите смесу на два дела и сваку половину сипајте у један плех. Ако је потребно, користите други лист папира за печење, како бисте лепо изравнали смесу у плеху. Пеците најмање 15 минута на средњој решетки. Проверите чачакалицом да ли је кора печена.  Неким рернама је потребно више времена за печење, па наставите са печењем по потреби, док се кора не стегне. Нека се коре потпуно охладе пре него што нанесете глазуру од крем сира и чоколаде.

Чоколадна торта


Глазура од крем сира од чоколаде

Састојци за глазуру:

  • 1/2 шоље какао праха (или 50 г растопљене чоколаде)
  • 225 г крем сира
  • 1/4 шоље путера
  • 1,5 шоље шећера у праху (или еритритола)
  • 1,5 кашичице екстракта ваниле
  • 2 - 4 кашике млека

Поступак припреме:

Крем сир и путер треба да буду собне температуре. Када је достигну, све састојке сједините електричним миксером. Ако је прегусто, додајте полако још мало млека. Ако је превише ретко, додајте још мало шећера у праху. Ову глазуру можете користити како за чоколадну торту тако и за мафине или неки други колач по вашем избору. Такође га можете чувати у затвореној посуди у фрижидеру до једне недеље. 

Напомена:

Након наношења глазуре на торту, по жељи је можете додатно украсити.

Чоколадна торта


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...