петак, 30. октобар 2020.

ЧВОРИЋИ ОД МЕШАНОГ БРАШНА // Pudrade LANTBRÖDSKNUTAR

 

Lantbrödsknutar

Састојци:
  • 60g путера
  • 2dl млека
  • 3dl воде
  • 50g свежег квасца
  • 2 кашичице соли
  • 2 кашике шећера
  • 1 јаје
  • 12 - 13dl мешаног брашна*
Lantbrödsknutar


Припрема:
  1. Истопите путер, додајте млеко и воду и загрејте на 37 степени.
  2. Измрвите квасац у посуду за мешење, сипајте загрејану течност па умешајте и со, шећер и јаје.
  3. Постепено додајте и брашно. Радите са тестом неколико минута.Биће мекано. Покријте тесто крпом или пластичном кухињском фолијом и оставите 30-ак минута на топлом.
  4. Пребаците тесто на благо побрашњен сто и поделите га на три дела. Обликујте сваки део у дугуљасти ваљак ширине 4-5cm. Сваки ваљак исеците на 7 делова тј. укупно ћете имати 21 "лоптицу" теста. Сваку лоптицу истањите на ваљак ширине око 1cm.
  5. Сваки ваљак увежите у једноставн чворић. Поређајте их на плех са папиром за печење. Један чвор у средину, а 6 около тако да добијете три хлебића састављена од по 7 чворића. Поспите са мало брашна, покријте крпом и оставите још неких 30 минута.
  6. За то време укључите рерну да се загрева на 200 степени. Пеците у средини рерне 15 - 20 минута. Печено оставите да се охлади покривено чистом кухињском крпом.
Напомена:
*Мешано брашно које користим се састоји од пшеничног брашна (62%), јечменог брашна (17%), ражаног брашна (16%) и овсених пахуљица (5%).

*1dl  = ~55g


Lantbrödsknutar


En riktigt fint bröd som passar till en finare frukost eller en buffé. Lättbakat trots att det ser avancerat ut.

21 stycken
  • 60g smör
  • 2dl mjölk
  • 3dl vatten
  • 50g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 12-13dl lantbrödsmjöl (4 sädesslag)
  1. Smält smöret och häll i mjölken och vattnet, värm tills degvätskan är 37 grader.
  2.  Smula ner jästen i en degblandare och häll på degvätskan. Blanda i salt, socker och ägg.
  3. Arbeta in lantmjölet litet i taget. Arbeta dagen smidig i några minuter. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa 30 minuter.
  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i tre bitar, forma varje bit till en längd, cirka 4-5 centimeter tjock. Skär upp (kubba) till 21 bitar totalt. Rulla ut varje bit till en längd som är cirka 1 centimeter tjock.
  5. Gör enkla knutar av alla längder. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper, en i mitten och sex stycken runtom så att det blir tre stora brödkakor. Strö över lite extra mjöl på toppen. Lägg över bakdukar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...