Ово је један од оних колача који се праве брзо и за који вероватно имате у кући већ све потребне састојке (изузев можда слатке павлаке). Мера коју ћу вам дати је она која је дата у оригиналном рецепту. Ја колач правим у дуплој мери с тим што смањим количину шећера јер нам је у оригиналу преслатко. Ви пробајте овако па коригујте по свом укусу.
Сочни чоколадни колач |
- 3 јаја
- 8 кашика шећера
- 150 ml млека
- 2 кашике уља
- 3 кашике какаоа
- 6 кашика брашна
- 10 g прашка за пециво
- 3 кашике пекмеза/џема/мармеладе по избору
- 200 ml слатке павлаке
- 100 g црне чоколаде
Припрема:
Жицом улупати јаја са шећером па додавати уље и млеко и непрекидно мешате. Затим додати просејано брашно, прашак за пециво и просејани какао. Сјединити масу па умешати и пекмез. Мањи плех (за ову количину 30х20цм, а за дуплу меру, наравно већи) благо подмазати уљем па посути са мало брашна и сипати масу за колач.
Рерну загрејати на 200ºС , али кад ставимо колач снизити температуру на 185º и пећи 35 минута.
Док се колач пече направимо прелив. Загрејемо слатку павлаку до тачке врења, али пазимо да не проври, па прелијемо изломљену чоколаду и мешамо до се потпуно не сједине. Печен колач избоцкамо штапићем за ражњиће па прелијемо глазуром.
Колач чувамо у фрижидеру, а служимо сеченог на коцке.
Сочни чоколадни колач |
Нема коментара:
Постави коментар