недеља, 8. јануар 2017.

БОЖИЋНИ РУЧАК - венац погача и божићна шунка

За шунку која се припрема за Божић чула сам поодавно и чак сам негде имала један рецепт за њену припрему, али са "шунка-искуством" у Србији није ми било баш најјасније како се то шунка може припремити на описани начин.  Међутим, ова шунка није оно што обично користимо за сендвиче и салате. Ово је висококвалитетан комад сочног свињског меса које се продаје само током децембра. Може да буде направљена практично од било ког дела свињетине, али најбоље се праве од плећке или бута. Не знајући колико је добро одлучили смо се да купимо једну, па како буде. Паковања садрже комад шунке од око 3 кг. Ми смо одабрали еколошко. Платили више, али се нисмо покајали. Напротив. Покајали смо се што нисмо купили још једно, исекли на мање комаде и спремили у замрзивач. На декларацији је писало да је шунка већ кувана што је значило да само треба да је испечем. Тражећи по интеренту рецепте дошла сам до закључка да је потребно да се пече релативно дуго на нижој температри. Преведено у конкретне бројке пекли смо је 2-2,5 сата прво на 160 степени, а од пола печења на 180 степени. На неких 20-30 минта пре краја печења, извадила сам је из рерне, сачекала да се прохлади, ножем засекла површину у виду мреже, глазирала и вратила да се допече. На дно рерне се стави дубоки плех у који сам прво сипала течност која је била у паковању, а затим долила воду тако да је плех до пола био пун. Преко плеха, на најнижу пречку сам ставила жицу и директно на њу шунку. За глазуру сам одабрала рецепт из локалног кулинарског часописа.

Искористила сам за глазуру
1 жуманце
3 кашике сенфа
1 фино рендани ђумбир
1 кашику светлог (шећерног) сирупа
1 кашику шећера од шећерне трске
1 кашику скроба
4-5 кашика презли

Сви састојци, осим мрвица се помешају. Премаже се шунка, поспе презлама и врати у рерну да се допече. 

Божићна шунка

Божићна шунка
Уз ручак сам направила и венац погачу. Чесницу смо ломили на Бадње вече и била је посна и без украса.

Венац погача је сама по себи довољан украс на празничном столу, а уз то је мека и укусна.

Потребно је:
50 мл млаког млека
10 г сувог или 20 г свежег квасца
1/2 кашичице шећера
300 г меког белог брашна
1 кашичица соли
125 мл јогурта собне температуре
75 мл уља
1 јаје
густин или још мало брашна

Припрема:
У млако млеко додати шећер, растопити квасац, промешати и оставити да запени. За то време просејати брашно, умешати кашичицу соли. Направити удубљење у брашну, у њега усути квасац, а затим и јогурт, уље и на крају додати и благо разумћено јаје. Прво мешати варјачом, а затим изручити на брашном посуту радну површину и наставити са мешењем све док тесто не престане да се лепи за руке. Треба да остане меко умешено тако да је 300 г брашна сасвим довољно. Тесто прекрити фолијом и оставити на топлом 30-45 минута да нарасте.
Нарасло тесто благо премесити, пребацити га на плех обложен папиром за печење и директно у њему формирати венац, Горњу површину обилно посути густином или обичним брашном. Оштрим кухињским маказама сећи комаде жељене величине (не мањи од 2 цм) скоро до краја теста, па сваки део наизменично пребацивати лево и десно. Тако исечен венац покрити чистом крпом и оставити још 15-ак минута да још мало нарасте.
Рерну загрејати на 200 степени. Венац пећи на средњој решетки док не порумени. Не треба да се препече тако да је довољно 15-ак - 20 минута (рерна коју овде имам је нешто слабија па јој треба мало више времена).
Погача је премекана и преукусна па слободно направите једну већу од дупле мере или као што сам и ја, одмах две мање погаче. 😎

Венац погача

Венац погача
После ручка, уз кафицу, биле су послужене кифлице са кокосом.

Кифлице са кокосом




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...