субота, 02. јануар 2016.

ЈЕЛКИЦЕ ОД ЛИСНАТОГ ТЕСТА и још по нешто

Свим читаоцима и случајним посетиоцима овог блога желим срећну и успешну, али пре свега здраву и мирну 2016-у годину. Нека вам ова Нова буде макар мало боља и насмејанија од претходне.

Ово је прва Нова година коју смо дочекали на 60-ој паралели. У породичном миру, уз лагано мезе, друштвене игре, новогодишњи ТВ-програм и поклончиће које смо сами правили једни за друге док је напољу падао снег 🎲⛄🎄🎅

Деца су такође први пут украшавала кућицу и било је врло забавно. Искрено, нисам правила, пекла и секла тесто, већ сам купила готове делове као што се овде углавном и ради. Све док сам живела у Београду наивно сам мислила како "тамо негде" сви праве домаће. Ха-ха! Не. Чак се и колачи са циметом купују, а у свакој продавници се могу купити и разне боје за украшавање. Вајних ли домаћица 😉  Делове кућице смо залепили истопљеним шећером. Тј. то је био мој део посла, као и прављење "снега" од умућеног беланца са прах шећером и мало сока од лимуна (може и сирће). Деца су била задужена за украшавање и користили су разнобојне чоколадне бомбоне и мини шарене пенасте бомбоне. Можда није савршена за први пут, али је било врло забавно што и јесте најважније.

Сташина половина кућице :)
Акијева половина кућице :)

За вечеру сам припремила јелкице од лиснатог теста. Једну пуњену песто сосом, а друге пуњене данском кобасицом и пармезаном. И за једну и за другу, рецепт сам нашла на интернету па вам само дајем линк ка оригиналу.

Јелкица са песто сосом - нисам сигурна да овај видео можете видети ако којим случајем немате отворен налог на фејсбуку. У том случају, неће ми бити тешко да опишем поступак. Само ми пошаљите поруку или оставите коментар.

Јелкица са песто сосом

Рецепт за јелкице са саламом је у оригиналу на италијанском језику, али је цео поступак дат у сликама што ће вам, као и мени, бити сасвим довољно да схватите како се прави и који састојци су вам потребни.

Јелкице са саламом

Једина разлика је што је мој супруг случајно купио маслине са коштицом па нисам могла да их ставим на врх штапића 😕 Тек када смо већ почели да се служимо сетила сам се да на врх могу да ставим и мали парадајз што се види у мом тањиру 😀 Мој син је на пример, на врх стављао зрна грожђа. Ви, како волите. Пустите машти на вољу.


Мој обичај је да за дочек Нове године правим белу салату,  али ове нисам. Просто, правила сам је неколико дана раније, као део послужења за госте из Грчке, па би заиста било много да се понови два пута у кратком року. А и укућани су тражили "руску" јер ове године нисмо ишли код баке где би је сасвим сигурно било. Кад се одлучим да је правим, онда се држим мера и упутстава које Маја на свом блогу несебично даје.

Мезе
Новогодишње јелкице

Што се тиче поменутих поклона, ту су биле ручно прављене честитке, писане песме, слике у декупаж техници и ја сам своје три љубави изненадила и са мало слаткиша, тек да им Нова година почне слатко 🍬🍭

Поклончићи

Мени је ово симпатична идеја ако имате више деце које треба да обрадујете. Много ми је лепше него када су слаткиши само набацани у кесу. У том случају на тракице можете накачити картицу са именом детета. Ја сам само искористила тракице са различитим мотивима.

А први јануар смо провели у прављењу Снешка Белића ⛄

😎😍

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...