Баклава од мака |
Потребно је:
- 4 јаја
- 150 г шећера
- 10 г ванилин шећера
- 150 мл уља
- 12 г прашка за пециво
- 200 мл јогурта
- 250 г самлевеног мака
- 400 г танких кора за питу
- 500 мл воде
- 250 г шећера
- 1 лимун
- У шерпици сјединити воду и шећер и кувати док се не добије сируп средње густине. Пред крај кувања додати колутове лимуна. Оставити сируп да се прохлади.
- Укључити рерну на 200°Ц да се загрева док припремамо фил.
- У одговарајућој посуди сјединити јаја, шећер, ванилин шећер, уље, пзп, јогурт и мак.
- Тепсију науљити и дно прекрити двема корама за питу, нанети мало припремљеног фила и опет прекрити двема корама.
- Поступак шпонављати док се не утроши припремљени материјал.
- Последњу кору премазати уљем и засећи је на жељене облике.
- Баклаву пећи у загрејаној рерни док не порумени.
- Печену, врућу баклаву прелити охлађеним сирупом, покрити крпом и оставити да се хлади.
Баклава од мака |
Напомена:
Ову баклаву би идеално било пећи у округлој тепсији и сећи на троуглове. Међутим, овде где тренутно живим, ограничен је избор кора тако да сам за ове мале којих овде има, могла да користим само четвртасти плех па је и баклава сечена на коцке.
Нема коментара:
Постави коментар