понедељак, 24. август 2015.

БАКЛАВА ОД МАКА

Баклава од мака

Потребно је:
  • 4 јаја
  • 150 г шећера
  • 10 г ванилин шећера
  • 150 мл уља
  • 12 г прашка за пециво
  • 200 мл јогурта
  • 250 г самлевеног мака
  • 400 г танких кора за питу
За прелив:
  • 500 мл воде
  • 250 г шећера
  • 1 лимун
Припрема:
  1. У шерпици сјединити воду и шећер и кувати док се не добије сируп средње густине. Пред крај кувања додати колутове лимуна. Оставити сируп да се прохлади.
  2. Укључити рерну на 200°Ц да се загрева док припремамо фил.
  3. У одговарајућој посуди сјединити јаја, шећер, ванилин шећер, уље, пзп, јогурт и мак. 
  4. Тепсију науљити и дно прекрити двема корама за питу, нанети мало припремљеног фила и опет прекрити двема корама. 
  5. Поступак шпонављати док се не утроши припремљени материјал.
  6. Последњу кору премазати уљем и засећи је на жељене облике.
  7. Баклаву пећи у загрејаној рерни док не порумени.
  8. Печену, врућу баклаву прелити охлађеним сирупом, покрити крпом и оставити да се хлади.
Баклава од мака

Напомена:
Ову баклаву би идеално било пећи у округлој тепсији и сећи на троуглове. Међутим, овде где тренутно живим, ограничен је избор кора тако да сам за ове мале којих овде има, могла да користим само четвртасти плех па је и баклава сечена на коцке.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...