Признајем да спанаћ никад раније нисам спремала. Али, онда сам наишла на поморавкин рецепт и по први пут направила јело са спанаћем. Поморавка јело предлаже за доручак или вечеру и у потпуности се слажем са њом, али сам ја данас мало експериментисала па сам га послужила уз куглоф од тиквица. Заправо овај куглоф је само варијација на уштипке од тиквица.
За спанаћ са јајима и сиром потребно вам је:
За спанаћ са јајима и сиром потребно вам је:
- 250 г младог спанаћа
- 200 мл течне павлаке
- 4 јаја
- зачин, бибер
- на врх ножа мускатног ораха
- мало рендане гауде
- по жељи и мало измрвљеног фета сира
- кашика уља (маслиновог)
Припрема:
- Спанаћ очистити, опрати и оцедити.
- У већи тигањ ставити кашику уља па кад се загреје додати спанаћ и пропржити га.
- Пропржен спанаћ оцедити, а течност коју је пустио сачувати.
- Спанаћ распоредити у две подмазане, мање, ватросталне (или земљане) посуде.
- У течност коју је спанаћ пустио, додати половину течне павлаке, зачин, бибер и мускатни орах и кувати неколико минута док се не згусне.
- Спанаћ у посудама прелити остатком течне павлаке, направити мала "гнезда" и у свако разбити по једно јаје.
- Преко јаја сипати згуснути сос, нарендану гауду и измрвљену фету и побиберити још мало.
- Пећи у рерни претходно загрејаној на 175°Ц око 20 минута што зависи од тога колико волите да јаја буду ровита (одокативна метода).
- Служите уз парадајз и препечени хлеб.
Спанаћ са јајима и куглоф од тиквица |
За куглоф од тиквица потребно је:
- 2 тиквице средње величине
- 4 јаја
- 2 кашике гриза
- 4 кашике брашна
- со, бибер, зачин
- ситно сецкан першун
Припрема:
- Тиквице очистите нарендајте, посолите и оставите у цедиљки најмање пола сата да пусте вишак воде. Ако немате толико времена, оставите их посољене неколико минута и онда их добро исцедите рукама.
- Разбите јаја и одвојте беланца и жуманца.
- У тиквице додајте, бибер, зачин и жуманца па сједините масу.
- Затим додајте гриз и кашику брашна и опет промешајте.
- На крају додајте першун, беланца и остатак брашна и добро промешајте.
- Масу сипајте у подмазану модлу за куглоф и пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40 минута.
Sve divno izgleda, pravi letnji rucak.:)))
ОдговориИзбришиnominovala sam te za igricu ...http://ultimativnisastojak.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html
ОдговориИзбришиOdlicno!
ОдговориИзбришиOvo jako lepo izgleda:) Tikvice obožavam i uvek mi dobrodođu novi načini pripreme. Lepa trpeza.
ОдговориИзбришиNego, sada vidim da te je i Sanja nominovala za istu igricu, ali nema veze ja te pozivam a ti ako imaš želje i vremena da učestvuješ bilo bi mi zadovoljstvo da te upoznam na nov način:) U svakom slučaju, hvala i pozdravljam te.
http://coolinarija.blogspot.com/2013/08/nove-igre-blogera.html
Kuglof mi se posebno svidja!
ОдговориИзбришиŽelela bi da vas pozovem da se igramo zajedno ;)
http://pekarica-suzyca.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju.html