петак, 15. фебруар 2013.

ВАШАРСКЕ ТОРТИЉЕ или ТОРТИЉЕ ЗА РОШТИЉ

Почетком месеца сам видела овај рецепт на Верином блогу и одмах сам решила да га испробам првом приликом. Њен рецепт је линкован ка Јеленином блогу, који опет води до рецепта на Мајином блогу. Сва три поста имају слике комплетног поступка припреме тако да сам мислила да није потребно да их и ја постављам.
Вашарске тортиље
Састојци: 
 • 250 г + 250 г меког белог брашна (Т-400) 
 • 2 равне кашичице соли 
 • 250 мл воде 
 • 5 г свежег квасца (1% од тежине брашна, тј. 1/8 коцке од 40 г)
 • мало уља 
Припрема: 
 1. Квасац размутити у 50мл воде, а остатак угрејати. У ванглу сипати топлу воду, со и размућен квасац. Одмах додати 250 г просејаног брашна и варјачом измешати да се добије ретко тесто без грудвица. Оставити на собној температури док се не појаве мехурићи на целој површини, што се десило после отприлике сат и по времена. 
 2. Постепено додавати остатак просејаног брашна. Кад тесто почне да се одваја од ивица вангле пребацити га на радну површину и неколико минута месити руком. Уколико се тесто лепи за подлогу додајте још мало брашна. Ја нисам потрошила сву преосталу количину. Битно је да тесто буде глатко и еластично. Не сме да буде лепљиво нити да има трагове брашна по површини. 
 3. Опрану и осушену ванглу намастити са 1 кашичицом уља и куглу од теста спустити у њу. Покрити пластичном фолијом и оставити 10-15 минута да се одмори. 
 4. Притиснути тесто на неколико места како би избацили ваздух па га поделити на 5-6 делова и формирати куглице. На благо намашћеној подлози спљоштити куглицу руком па оклагијом развући на величину тигања. У томе вам може помоћи и пек паприр претходно исечен на величину тигања. Навлажите га како би омекшао, обришите од воде па "залепите" на науљену подлогу. Сваку тортиљу развуците на овако припремљеном пек-папиру уз помоћ кога ћете је и лакше пребацити у тигањ.
 5. Пећи на сувом, добро угрејаном тефлонском тигању (један до два подеока мање од максималне температуре, код мене је то 7 или 8 од 9 подеока). Чим се појаве мехурићи са горње стране тортиљу треба окренути. Свака страна се пече врло кратко, око минут. Потребно је само да се појаве тамне тачке. 
 6. Тортиље ређати у шерпу обложену крпом, поклопити и оставити да одстоје још 10-15 минута како би се упариле, додатно омекшале и постале еластичне. 
 7. Јести док су топле. Уколико их не потрошите одмах или их спремате унапред за неки роштиљ у природи, потребно је да их, када се охладе, умотате у нову, чисту и суву крпу па ставите у кесу. Подгрејати их преко меса које се пече како не би прегореле, а да би истовремено добиле онај "вашарски шмек" . 
Вашарске тортиље
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...