уторак, 27. новембар 2012.

Вишедневни постови - предлог менија за 14 дана

Сутра почиње Божићни пост па би ваљало имати при руци идеје које ће олакшати посао домаћицама, а посну трпезу учинити разноврснијом и здравијом. У данашње време обиља поврћа и воћа (свежег, сушеног и конзервираног), житарица, речне и морске рибе, али и разних језграстих плодова, припремање посних јела веома је једноставно. Понекад нам само недостају идеје па ево предлога за 14 посних дана које можете искористити не само за Божићни већ и за Ускршњи, Петровски и Богородични пост.

Не треба заборавити ни да појам поста не подразумева само уздржавање од хране за одређено време зарад прочишћавања тела већ и смирење духа кајањем и милосрђем према ближњима. Значи, пост није само уздржавање од јела и пића, него и уздржавање од злих дела - духовни пост.

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

П Р В И    Д А Н 

Доручак
Кришке препеченог црног или полубелог хлба намазаног џемом или медом 
Чај заслађен по укусу 

Ручак
Парадајз чорба 
Ђувеч 
Салата од купуса 

Вечера 
Пита празна 
Боза 

Парадајз чорба
На 2 кашике уља испржити ситно исецкану (или изрендану) главицу црног лука, додати 2 шоље парадајза, кашику брашна, кашичицу алеве паприке и кашичицу зачина, налити водом и прокувати са рукохваом тестенине без јаја (по жељи фида или тарана). 

Ђувеч
У ватросталну чинију прво сипати две-три кашике уља, а онда ситно насецкан црни лук (пола килограма), на колутиће насецкну шаргарепу (пола килограма), исто толику количину на коцкице исецканеих тиквица или плавог патлиџана, парадајза, паприка и два већа кромпира. На крају зачинити зачином, додати чашу од јогурта пиринча и посути са пола везе сецканог першуна. Налити воду да огрезне и поклопљено ставити у загрејану рерну. На самом крајускинути поклопац, пазећи да се јело не пресуши. 

Празна пита 
У подмазани пелх ређати пола килограма готових кора за питу па их прскати мешавином уља, соли и воде и тако ређати до краја. Ове коре би требало мало набирати. Пећи у загрејаној рерни док се пита не зарумени. Може се правити и од танких кора, кад подсећа на празан бурек. 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Д  Р  У  Г  И    Д А Н 

Доручак
Мекике са соком од укуваног парадајза

Ручак 
Потаж од поврћа
Пржена риба са прилогом од пиринча или рестованог кромпира 

Вечера 
Кифле без јаја намазане џемом 
Пире од кестена
Чај

Мекике 
Замесити тесто од пола килограма брашна, паковања квасца, млаке воде и соли као за хлеб. Оставити да надође, развити кору дебелу као прст, сећи парчиће и пржити на доста врелог уља,  да пливају, док не порумене. Оцедити од вишка масноће. 

Потаж од поврћа
Пропржити на уљу ситно сечен црни лук, затим додавати остало ситно сечено поврће - шаргарепу, тиквицу, кромпир, плави патлиџан, паприке и најзад парадајз. Зачинити, долити воду и прокувати док неомекша. Затим све пропасирати и још мало докувати. По укусу могу се додати бели лук и љуте папричице. Служити уз ситно сечен и пропржен хлеб. 

Рестован кромпир
Килограм белог кромпира скувати у љусци. У међувремену пропржити пола килограма црног лука исеченог на режњеве. У лук додати очишћен кромпир. Изгњечити га и зачинити зачином и алевом паприком. 

Пиринач
Обарити пиринач у посољеној води, оцедити и обликовати у полулопте помоћу кутлаче или шоље. 

Пире од кестена
Кестен скувати, ољуштити га, пропасирати и измешати са ушпинованим шећером. 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Т  Р  Е  Ћ  И    Д А Н 

Доручак 
Качмак са маслинама 
Воћни сок 

Ручак 
Гулаш од соје 
Кромпир пире 
Салата по избору 

Вечера 
Шпагете са боранијом
Сок од парадајза

Качамак са маслинама
Кувати качамак и у готову смесу додати сецкане маслине. Количина према укусу. 

Гулаш од соје
Комадиће соје обарит док не омекшају. За то време пропржити неколико главица ситно исецканог црног лука, додат соју, зачинити зачином, бибером и ориганом, додати мало брашна, па налити водом и пустити да прокрчка. 
Посебно скувати бели кромпир, оцедити га и изгњечити. Према потреби додати воду у којој се кувао, посолити и сервирати као прилог. Уместо кромпира могу се послужити и куване макароне. 

Шпагете са боранијом
На 2 кашике уља пропржити ситно исецкану гавицу црног лука, додати 250г (замрзнуте) зелене бораније уз постепео доливање воде и динстати док не омекша. Затим посолити и зачинити ситно сецканим или изгњеченим белим луком (2 чена). 
250г шпагета скувати у сланој води, испрати, оцедити и измешати са боранијом. На крају посути мајораном или ситно сецканим першуном.  

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Ч  Е  Т  В  Р  Т  И    Д  А  Н 

Доручак 
Пита од купуса 
Чај или сок 

Ручак 
Супа од лука 
Сардине у уљу 
Салата од кромпира 

Вечера 
Пециво без јаја са џемом или медом 
Чај

Пита од купуса 
Ситно исецканих 750г свежег купуса и 2 главице црног лука пропржитиа уљу да омекшају и мало порумене. Затим додати скуван и оцеђен пиринач (шољица) и зачинити сољу и бибером. Две коре попрскати мешавином уља и вруће воде, премазати надевом од купуса, одозго ставити још једну кору и још мало надева па увити у ролну и ставити у плех. Тако поступати док се све коре и надев не утроше. пећи у добро загрејаној рерни. 

Супа од лука 
500г црног лука ољуштити, исећи на колутове и пропржити на 3 кашике уља. Посути кашиком брашна и долити литар воде. Кувати 15 минута. Додати децилитар разблаженог јабуковог сирћа, зачинити и посолити по укусу. Кувати још 5 до 10 минута на лаганој ватри. У сваки тањир ставити по кришку препеченог хлеба и прелити га врелом супом. 

Сардине у уљу
Потребно је 500г свежих или смрзнутих сардела којима је потребно одстранити главе, опрати их и оцедити. 2 чена белог лука згњечити заједно са першуновим или целеровим лишћем и сољу. Загрејати уље, спустити сарделе, додати бели лук са лишћем, бибер у зрну и лист лорбера. Прелити све чашом разблаженог јабуковог сирћа и ставити у умерено загрејану рерну. Пећи 10-15 минута. Сервирати са колутовима лимуна и сецкани црним луком. 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 

П  Е  Т  И    Д  А  Н 

Доручак 
Препечен црни хлеб са премазом од сардина 
Сок од парадајза 

Ручак 
Пуњени патлиџан 
Салата од цвекле 

Вечера 
Шпагете са сојом и парадајзом
Пиће по жељи

Премаз од сардина
Исецкати пола везе першуновог лишћа, сардине (2 паковања) иситнити и добро уједначити. Очистити 3 чена белог лука, исећи га на танке колутове и пропржити на уљу да порумени. Хлеб исећи на танке кришке, препећи на плотни или тостеру, на сваку ставити бели лук и премазати сардел-кремом. 

Пуњени патлиџан 
2 већа патлиџана умотати у фолију и пећи 15 минута на 180°Ц да омекшају. Охладити их, исећи на пола и издубити сваку половину, тако да остане шкољка дебљине 1цм. На 2 кашике уља пропржити чен белог лука, додати крупно исецкано месо патлиџана смесу од 150г скуваног пиринча, 150г ољуштеног и уситњеног парадајза, малу главицу наренданог црног лука, две кашичице оригана, мало цимета, со и бибер по укусу и кратко пропржити фил. Напунити шкољке и пећи их још 15-20 минута. 

Шпагете са сојом и парадајзом 
Пола килограма шпагета обарити, посебно потопити сојине љуспице у хладној води да набубре, а затим их пропржити на уљу, додати два ољуштена арадајза исечена на четири дела, мало оригана, бибера и соли и тим сосом прелити шпагете. 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 

Ш  Е  С  Т  И    Д  А  Н 

Доручак 
Погача с киселом водом 
Ајвар или пире од парадајза 

Ручак 
Пире од шаргарепе 
Пуњена штука или шаран 

Вечера
Макароне са паштетом од сардине или туњевине
Сок од парадајза

Погача
Измешати килограм оштрог башна, шољу уља, пола кесице прашка за пециво и 2 кашичице соли. Уз додавање мало по мало киселе воде замесити средње чврсто тесто. добро га израдити руком, растањити погачу, ставити у подмазан плех и избости тесто виљушком, оставити га да се одмара десетак минута, а затим пећи у рерни загрејаној на 200 степени. 

Пире од шаргарепе 
Издинстати килограм исечене шаргарепе са главицом црног лукана уљу. За то време скувати 2 до 3 кромпира. Сјединити и све заједно испасирати као пире. Маси додати мало уља и зачина по укусу. 

Пуњена штука или шаран
Осушену кифлу (без јаја) натопити млаком водом, оцедити и измрвити. Додати сецкан црни лук, везицу першуна, кашику пиреа од парадајза, соли, мајорана и рузмарина. Овом смесом напунити утробу рибе од око 1,5кг. Ставити рибу у посуду за печење, прелити је са 2дл разблаженог јабуковог сирћа, мало уља и соком од једног лимуна. Пећи у рерни загрејаној на 200 степени око 40 минута. 

Паштета од сардина или туњевине
Изгњечити сардину или туњевину (једна конзерва), додати ситно сецкана два кисела краставчића и ситно сецкану главицу црног лука, мало грашка из конзерве (или прокуваног смрзнутог) и све добро измешати. Сјединити са куваним макаронама у облику пужића. 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 

С  Е  Д  М  И    Д  А  Н 

Доручак
Хлеб с рузмарином 
Чај 

Ручак 
Рибља чорба 
Рибље шницле на пилаву 
Салата по избору 

Вечера
Сардине на пиринчу

Хлеб с рузмарином
Измешати 15г квасца са пола кашичице шећера и мало млаке воде и оставити да нарасте. Кад нарасте замесити тесто од 360г меког брашна, 120г интегралног брашна, кашичице соли, 2 кашике сушеног рузмарина и нараслог квасца. Додавати мало по мало млаке воде и добро га израдити руком да постане еластично и глатко, покрити влажном крпом и оставити да на топлом месту нараста око сат и по, да се удвостручи. Затим га поново добро премесити руком, ставити у подмазан плех и пустити да расте још 30до 45 минута. Пећи у рерни загрејаној на 240 степени око 15 минута, а затим смањити температуру а 190 степени. 

Рибља чорба
У специјални котлић за рибљу чорбу или лонац ставити парчиће рибе, тј. главе и репове од оних риба које ћете пећи као шницле, две главице црног лука, два већа парадајза исечена на комаде, лист лорбера, бибер у зрну и зачин. По жељи можете додати и шаргарепу. Да би чорба била гушћа можете додати и кашику брашна и кашичица алеве паприке (уколико риба није масна), све претходно размућено у води и оставити да крчка. 

Пилав 
Главицу црног лука ситно исећи и пропржити, а затим додати пиринач (шоља од беле кафе), промешати на ватри и зачинити бибером и сољу, а онда налити са две и по шоље млаке воде, одозго поређати парчиће рибе и ставити у рерну а се пече на температури  од 200 степни, док сва вода не уври. У почетку посуду поклопити, а пред крај пустити да се мало запече. 

Сардине на пиринчу
600г сардина очистити и одстранити им главу и утробу или ако користите сардине из конзерве (2 паковања) онда их само оцедити од уља. Скувати 300г пиринча, оцедити га и зачинити са 4 кашике уља и пола везе першуна. Кашику капара иситнити са преосталим першуновим лишћем и ченом белог лука, умешати оригано, со, алеву паприку и 50г презли. 
Пиинач ставити у подмазану ватросталну посуду, прекрити га коцкицама исеченог парадајза и посути половином мешавине са презлама па прекрити сардинама. Поређати још један слој на коцкице исеченог парадајза, посути преосталом мешвином са презлама, попрскати уљем и двадесетак минута пећи у рерни загрејаној на 200 степени. 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 

О  С  М  И    Д  А  Н

Доручак 
Паштета од ринглица 
Препечен хлеб 
Воћни чај 

Ручак
Чорба од купуса
Старнско јело од плавог патлиџана

Вечера 
Резанци с туњевином

Паштета од ринглица
Под млазом воде опрати филете ринглица од уља. Раздвојити филете и оставити у води најмање 2 сата. За то времеводу мењати неколико пута. Самлети их, додати изгњечена 2-3 чена белог лука, 1 кашику сирћа, а затим 250г маслиновог уља сипати у танком млазу непрестано мешајући варјачом као за мајонез. Зачнити бибером. паштетом премазати још топао препечен хлеб. Ако не поједете сву количину, остатак паштете можете одлично чувати у фрижидеру.
Количине састојака су дате за меру од 125г ринглица у уљу, тако да је потребно прилагодити мере ако користите више ринглица. 

Чорба од купуса
Главицу црног лука исећи на режњеве, а 1 цвеклу и 1 шаргарепу на штапиће, све то издинстати на уљу па на крају додати главицу слатког купуса исеченог на резанце и 2 парадајза (исечена или скувана), посолити, зачинити и прокувати док сво поврће не омекша. Готовој чорби, по укусу додати кашику сирћа. 

Јело од плавог патлиџана
Исецкати 2 главице црног лука на ребарца, па испржити на уљу. Додати 4 исечена парадајза, 2 плава патлиџана сечена на коцкице и 3 зелене паприке на колутове. Посолити, побиберити, додати алеву паприку и воду. Кувати на јакој ватри 25 минута. 

Резанци с туњевином
Пропржити исецкану главицу црног лука и чен-два белог лука на 2 кашике уља. Додати ољуштена 2-3 парадајза и лорбер, а затим и кашику пиреа од парадајза. помешати са кашиком сирћа разблаженом у чаши воде, а затим додати со, зачин, бибер и мало першуна. Оставити да се кува око 10 минута. Затим додати 1/3 туњевине (у уљу) из конзерве и неколико исечених маслина. У међувремену скувати 300г резанаца, оцедити их, ставити у одговарајућу чинију, прелити сосом, а одозго украсити преосталом туњевином и першуновим лишћем. 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 

Д  Е  В  Е  Т  И    Д  А  Н 

Доручак
Препечен хлеб са намазом од патлиџана 
Чај 

Ручак 
Пиринач за прилог
Пржена риба 

Вечера 
Пржене печурке

Намаз од патлиџана 
Испећи у рерни плави патлиџан од око 200г, ољуштити га и добро га умутити са два исецкана чена белог лука, кашичицом лимуновог сока, мало соли, мало бибера и кашиком мешаних зачински трава (рузмарин, мајчина душица, тимијан). 

Пиринач 
У већу шерпу ставити воду, пустити да прокључа и посолити је. Опран пиринач спустити у кључал воду и кувати 15 минута, затим га оцедити, побиберити и ставити у топлу чинију. Служити уз пжену рибу украшену першуновим лишћем и кришкама лимуна. 

Пржене печурке 
Ситније шампињоне добро опрати и осушити, крупније исећи на 4 дела, затим их ставити у воду са додатком лимуновог сока, поново их оцедити и осушити па пржити непоклопљене на умереној ватри. Мешати повремено док вода не испари и печурке остану само на љу. посолити, побиберити и оставити још мало на лаганој ватри да се пропрже. Пре служења посути их исецканим першуном и белим луком.

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Д  Е  С  Е  Т  И    Д  А  Н 

Доручак
Хлеб пржен на уљу 
Сок од парадајза 

Ручак 
Штука на старински начин 
Салата од пасуља 

Вечера 
Качамак 

Штука на старински начин 
На штуку од килограм потребно је 3 главице црног лука, 2 парадајза, 2 паприке, уље, со, бибер, винско сирће и презле. 
Очишћену штуку посолити, побиберити и засећи на неколико места. У међувремену пропржити ицкани лук на уљу, па додати исечен парадајз и паприке. Штуку уваљати у презле, па ставити у плех преко пропрженог лука. пећи са чешћим преливањем уљем и сирћем, око 30 минута.

Салата од пасуља 
350г пасуља, 2 главице црног лука, со, бибер, уље, сирће. 
Очистити и скувати бели пасуљ (може се потопити претходне вечери у хладној води), скувати га, али пазити да се не распадне, затим оцедити, заинити и прелити уљем и сирћем.

Качамак 
1/2кг пројиног брашна, 2 л воде, 2 кашике уља
Воду посолити и додати уље, а затим је ставити на ватру, лагано додајући брашно да се не згрудва. Мора се непрестано мешати док се не згусне и то дрвеном варјачом и не на много јакој ватри. Кад је готов, вадити гакашиком замоченом у уље и ређати на тањир. Јести врућ.

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 

Ј  Е  Д  А  Н  А  Е  С  Т  И    Д  А Н 

Доручак 
Пита од коприва или зеља 

Ручак 
Кромпир паприкаш 
Салата од купуса 

Вечера 
Резанци са орасима 

Пита од коприва или зеља 
1/2кг кора за гибаницу, 1/4кг младих коприва, зеља или блитве, 1/4кг пиринча, уље, со, бибер. 
Очистити коприве и обарити их у сланој ди. За то време скувати пиринач, оцедити, све помешати и додати мало уља. Коре ређати у плех и на сваку стављати припремљен фил, крајљу нагужвати, попрскати уљем и водом. Пресну исећи на коцке па тек онда пећи. Печену прскати млаком водом и покрити салветом да омекша. 

Кромпир паприкаш 
8-10 кромпира, 2 главице црног лука, пола варјаче брашна, паприка свежа или сува, по укусу парадајз, алева паприка, уље, першуново лишће. 
Кромпир ољуштити и исећи на кришке, паприку исећи на колутове. уље загрејати и пропржити стно исечен лук, додати брашно и најзад алеву паприку, зачин и кромпир. Налити топлом водом само да огрезне и кувати на умереној температури. Пред крај, кад је кромпир куван, ставити и исецкано першуново лишће.

Резанци са орасима 
1/2 килограма резанаца без јаја, 100г млевених ораха, 50г шећера, уље и презле. 
Резанце прокувати да омекшају, затим их оцедити и испрати хладном водом. За то време  уље угрејати и пропржити презле па додати резанце да се мало испрже. Сипати у чинију и преко њих ставити оахе помешане са шећером. 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 

Д  В  А  Н  А  Е  С  Т  И    Д  А  Н

Доручак 
Питуљице 
Сок по жељи 

Ручак 
Рибљи паприкаш 
Салата од кромпира 

Вечера 
Кнедле од кромпира 

Питуљице 
Меко брашно, вода, квасац, со, уље. 
Ставити квасац у млаку воду са кашичицом брашна да надође, затим га сипати у брашно, додати мало соли и још млаке воде колико да се направи тесто мекше него за хлеб. Оставити мало да надође, а онда развити мало дебљу кору, сећи у жељеном облику и пржии на уљу. Могу се јести слатке ако се поспу шећером или слане уз сок од парадајза.

Рибљи паприкаш 
Килограм рибе, 1/2кг црног лука, бибер, сок од парадајза или парадајз пире, ловор, мало корице испеченог хлеба, сок једног лимуна, алева паприка, зачин. 
Очишћену рбу опрати и исећи на комаде. У шерпу ставити крупно сечен црни лук, све зачине и корицу хлеба.  Све налити парадајзом (пире претходно размутити у води) па ставити да се кува. Кад се скува, пропасирати, па ставити рибу у ај сок и кувати пола сата на слабијој ватри. По потреби додавати по мало воде или парадајза, ако је сок увише густ.

Кнедле од кромпира 
4-5 већих обарених кромпира ољуштити и пропасирати. На даску за мешење стави тај кромпир и замесити га са шољом брашна. Кад је тесто готово, одузети комад величине јајета растањити га на длану умоченом у брашно, а у средину ставити кашичицу пекмеза од шљива. Затм обликовати кнедле и једну по једну спуштати у кипућу воду, па их кувати док не испливају на пвршину. Вадити их из воде рупичастом кашиком, уваљати их у млевене орахе и шећер ијести топле.

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 

Т  Р  И  Н  А  Е  С  Т  И    Д  А  Н 

Доручак 
Пита од гриза 
Чај или сок 

Ручак 
Чорба од поврћа са леблебијама 
Фаширане шницле од љусица соје са кечапом 
Салата од печених кромпира 

Вечера 
Пудинг од сувих шљива или печена бундева 

Пита од гриза 
500г кора за питу, гриз, вода, цимет, шећер у праху. 
Скувати гриз у води да буде густ, шећер и цимет додати према укусу. По две коре попрскати уљем и водом, филовати и увити у ролну. Одозго, такође, премазати уљем и водом и пећи у загрејаној рерни. Готову питу попрскати мешавином уља и млаке воде и покрити кухињском крпом.

Чорба од поврћа са леблебијама 
100г леблебија, главица црног лука, око 250г купуса, корен целера, 2 мале тиквице, шаргарепа, 150г бундеве, шоља интегралног пиринча, 2-3 ловорова листа, 2 кашике соја-соса, амло соли, 3 кашике уља. 
Потопити леблебије хладном водом и оставити преко ноћи. Сутрадан на уљу пропржити исецкан црни лук, додати исецкано поврће и леблебије и налити водом. После пола сата кувања додати пиринач и ловор и све кувати док не омекша. по укусу посолити. Ова чорба мора да буде прилично густа и на крају је зачинити соја-сосом.

Фаширане шницле од љуспица соје са кечапом 
100г љуспица соје попарених топлом водом, 100г влажног издробљеног хлеба, 2 рендане шаргарепе, 1 рендани кромпир, ситно исецкан чен белог лука, око 200г брашна, кесица прашка за пециво, со, зачин, бибер и уље. 
Све састојке добро измешати да се сједине. Маса би требало да буде густа као качамак. на врело уље спустити кашиком прво једну пробну шницлу. Ако се лепо пржи, уцело и румено, испржити све. Ако се распада, додати у масу још брашна, а ако је превише тврдо додати још мало воде. 

Салата од печених кромпира 
Килограм розе кромпира, 300г уља, со, бибер, бели лук.
Кромпир опрати па ставити у рерну д се испече. Печени ољуштити , па врућ, један по један стављати у дрвену ступу и дрвеним тучком туцати, додајући по мало уља, тако да се за целу количину крмпира утроши и сво уље. Затим кромпир изручити у посуду, додати згњечен бели лук, со и бибер, обликовати масу, а одозго се може украсити сецканим першуновим лишћем. Ова салата је одличан прилог гулашу од соје или прженој риби. 

Пудинг од сувих шљива 
1/2кг сувих шљива, 4 листа желатина, 120г шећера, сок и кора једног лимуна. 
Шиве опрати, ставити у шерпу, налити водом и кувати док не омекшају. Сок процедити па у тај сок потопити желатин. Куване шљиве пропасирати, додати шећер, па све измешати са соком и корицом лимуна и желатином. Ставити у одговарајућу чинију и добро охладити. 

Печена бундева 
Белу бундеву исећи и очистити од семена, затим исећи на комаде и ређати у уљем подмазан плех и испећи у рерни. печене парчиће, уколико није слатка, посути ванилин-шећером.

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 

Ч  Е  Т  Р  Н  А  Е  С  Т  И    Д  А  Н 

Доручак 
Качамак са луком 
Чај или сок 

Ручак 
Пасуљ пржен у уљу 
Српски ајвар 

Вечера 
Кромпируша 

Качамак са луком
Паковање инстант паленте, 3 главице црног лука, уље, со и неколико листова зелене салате. 
Скувати качамак и посолити. На тацну ставити исецкане листове зелене салате, одозго изручити качамак и релити га колутовима лука румено испрженог на врелом уљу. 

Пасуљ пржен у уљу
1/2кг пасуља, чаша уља (најбоље маслиновог), 250г црног лука, 2-3 чена белог лука, першуново лишће, зачин или со и бибер. 
Увече потопити пасуљ у воду да преноћи. Сутрадан га оцедити да буде сув па га спустити у зарејано уље да се пропржи неколико минута. Затим додати  ситно сечени бели и црнилук и першуново лишће, посолити, побиберити и налити водом па кувати на тихој ватри око 4 сата. Ако вода испари, додавати топлу воду док се пасуљ сасвим не скува.

Српски ајвар 
У зимским данима употребити ајвар из зимнице, а у летњим га направити од 4 плава патлиџана, 16 зеленх паприка, 6 кашика уља, главице белог лука, соли, бибера и сића по укусу. патлиџан и паприке испећи у рерни на јакој ватри, затим ољуштити, ситно исецкати, посолити, побиберити и закиселити по укусу, додати изгњечен бели лук. 

Кромпируша 
Килограм кора за гибаницу, килограм кромпира, 6 струкова празилука, 300г уља, бибер и со. 
Празилук очистити опрати и ситно исецкати. Пропржити га на уљу док не омекша. Кромпир ољуштити, истругати и помешати с празилуком, посолити и побиберити по укусу, сложити у подмазан плех редом кору па фил док се све не утроши, а онда питу прелити остатком уља кје треба да се претходно добро загреје. питу пећи док не порумени.

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Рецепти су у целости преузети из часописа "Посне цаке моје баке" из 2003. године.






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...