Потребно је:
- 1 кг свињеске печенице
- 500 г броколија
- 2 главице црног лука
- 2 кромпира
- 1 шаргарепа
- маслиново уље
- мешавина зачина
- мед
- 1 лимун
- со и бибер
- Исцедите сок из половине лимуна па га помешајте с медом.
- Овом мешавином премажите месо.
- Лук исеците на четвртине и убаците га у ватросталну тепсију.
- Додајте кромпире исечене на кришке и кришке друге половине лимуна.
- Све поспите мешавином зачина, промешајте и направите мало простора у средини за месо па ту поставите печеницу.
- Посолите, побиберите и све прелијте млазом уља.
- Пеците 20-25 минута на 220°Ц па смањите температуру на 190°Ц и пеците још око 45 минута.
- Док се месо пече поделите броколи на цветове и исецкајте шаргарепу на колутове па их избланширајте.
- Око 20 минута пред крај печења меса додајте бланширане шаргарепу и броколи.
- Печено месо оставите најмање 15 минута да одстоји пре сечења.
Печеница ће бити боље глазирана ако ставите мало више меда него лимуна. У супротном ће месо бити киселкасто. Љубитељи печеног лука слободно могу ставити и више од две главице јер је преукусан. Када додате шаргарепу и броколи било би добро да промешате поврће око меса како би и ово додато поврће упило сокове од печења, а не остало мало суво како се мени десило.
Глазирана печеница са поврћем |
Нема коментара:
Постави коментар