Ово тесто је издашно, мекано и захвално за прављење разних врста хлебних пецива. Овом приликом направила сам векнице, али може да се направи класичан, велики хлеб или већи број кифли за домаће сендвиче. Пре неког путовања на пример.
Састојци:
1 кесица сувог квасца,
Састојци:
1 кесица сувог квасца,
3 дл млаке воде
1 кг меког брашна (Т-500)
3 кашичице соли
3 кашичице соли
4 јаја (+ још 1 за премазивање)
100 г масти
100 г масти
сусам
Припрема:
Припрема:
У ванглу за мешење ставити просејано брашно, умешати со, додати суви квасац, налити млаку воду, додати виљушком благо размућена јаја и растопљену маст. Умесити тесто, мало науљити, покрити и оставити на топлом да нарасте сат-два. Поделити на онолико делова колико желите, сваки мало премесити, обликовати и поређати у плех. Оставити их још неких 45 минута да одмарају. После тог времена, по жељи још мало формирати жељени облик, премазати размућеним јајетом (са мало воде), посути сусамом и пежи у претходно загрејаној рерни на 180 степени док лепо не порумене. Готове премазати са мало уља.
Хлебићи |
Нема коментара:
Постави коментар