недеља, 2. јул 2017.

БАКЛАВА

Баклава
Потребно је:
☺ 500 гр куповних кора
☺ 600 гр млевених ораха
☺ 150 гр путера + шољица уља
За сируп:
☺ 700 гр шећера
☺ 800 мл воде
☺ 1 кашика уља
☺ сок од пола лимуна
☺ 20 гр ванилин шећера


Баклава

Поступак:
Прво направите сируп. Сједините састојке и кувајте на тихом неких 15 минута тј. док се сируп мало не згусне. Оставити са стране да се прохлади док се баклава пече.


Баклава
Укључите рерну да се загрева на 200 степени. Подмазати уљем мању тепсију (моја је отприлике димензија 33х22 цм). Пребројте коре и одвојите скупове по четири. Ређати по три пресавијене коре. Сваку премазати мешавином растопљеног путера и шољице уља. Четврту кору не премазивати већ само посути млевеним орасима. Поступак понављати док се не утроши материјал. Три коре на врху не треба премазивати. Исећи баклаву на жељене облике (квадрате или ромбоиде) и остатком отопљеног путера је добро залити прво на резовима, а онда и по осталим деловима. Целу тепсију прекрити последњом кором. 

Баклава
Баклаву пећи 30 минута на 200 степени, затим скинути заштитну кору и снизити температуру на 180 степени и допећи баклаву још неки 15-ак минута. 


Баклава

Врелу баклаву залити прохлађеним, али топлим сирупом. Оставити мало сирупа који треба укувати још мало па на крају баклаву залити остатком густог сирупа. Оставити да се добро охлади, а затим чувати у фрижидеру. Хладна је много укуснија па препоручујем да је направите увече и служите тек сутрадан.


Баклава

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...